Kontrola japanskih brodova

Izvor: Blic, 05.Apr.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola japanskih brodova

ROTERDAM - Najveća luka u Evropi, u Roterdamu saopštila je danas da će meriti nivo radioaktivnosti brodova koji dolaze iz Japana.

Luka je saopštila da će meriti prisustvo radioaktivnosti pre nego što brod uđe u luku, prenosi AFP.

Luka u Rotterdamu, četvrta po veličini u svetu, sredinom aprila očekuje prve brodove iz Japana, pogođenog potresom i cunamijem koji su izazvali nuklearni incident.

"Ne očekujemo da pronađemo nivo radioaktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iznad dozvoljenih granica. Devedeset odsto brodova koji stižu u Roterdam iz Japana su teretni brodovi koji staju u drugim lukama, kao što je Singapur, pre nego što stignu ovde. Ako

postoji ijedna luka gde se brodovi pedantno pregledaju, to je onda Singapur", izjavio je portparol luke.

Lučki zvaničnici su, s druge strane, veoma zabrinuti za brodove koji prevoze automobile direktno iz Japana, kojih ima oko 10 odsto da saobraćaju od Japana do Roterdama. Oko dva miliona tona teretnjaka i automobila prođe godišnje kroz roterdamsku luku iz Japana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.