Komandant : Sojuz je brod kadar da spase kosmonaute

Izvor: Vesti-online.com, 11.Okt.2018, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant : "Sojuz" je brod kadar da spase kosmonaute

"Incident sa 'Sojuzom' je pokazao da je to izvanredan brod, koji je sposoban da spasi kosmonaute", izjavio je u četvrtak nemački astronaut, komandant posade Međunarodne svemirske stanice Aleksandar Herst.

- Drago mi je što je s našim prijateljima sve u redu. Hvala snagama koje čini više od hiljadu ljudi iz spasilačke službe. Današnji dan je ponovo pokazao koliko je izvanredan brod "Sojuz", jer je sposoban da spasi posadu od takve havarije - napisao je Herst >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Tviteru.

- Teško je leteti u kosmos. Moramo to da isprobavamo i dalje u korist čovečanstva - dodao je on.

U četvrtak se dogodila havarija na raketi-nosaču "Sojuz FG", koji nije uspeo da izvede kosmički brod "Sojuz MS-10" s novom posadom Međunarodne svemirske stanice u orbitu. Kosmonauti su, međutim, uspeli da se evakuišu i da u spasilačkoj kapsuli slete na Zemlju.

Havarija se verovatno dogodila zbog toga što se jedan od četiri bloka prvog nivoa rakete-nosača nije odvojio u utvrđeno vreme, a kada se to dogodilo, udario je u centralni blok.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.