Ko je sarajevski terorista?

Izvor: B92, 28.Okt.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je sarajevski terorista?

Novi Pazar -- Mevlid Jašarević, terorista koji je pucao na ambasadu u Sarajevu, 2010. godine je napravio incident u Novom Pazaru prilikom posete ambasadorke SAD Meri Vorlik

Jašarević je sa Fatmirom Muratovićem priveden 28. novembra 2010, pošto je pri dočeku delegacije ambasadora imao veliki nož u jakni.

Dva mladića bila su obučena u vehabijskom stilu i sa prepoznatljivim bradama. Na pokušaj policije da ih legitimiše Muratović je pokazao dokumenta, a Jašarević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to odbio, posle čega mu je pretresom pronađen nož "rambo".

U policijskoj stanici Jašarević je dao dokumenta. Obojica su posle saslušanja od nekoliko sati puštena na slobodu.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je MUP Srbije priveo Jašarevića 29. novembra prošle godine tokom posete ambasadorke SAD u Srbiji Meri Vorlik Novom Pazaru.

Jašarević je pripadnik vehabijske zajednice, znali smo za to i primećen je u blizini opštine tokom posete ambasadorke. Kod njega je pronadjen nož i priveden je, a potom je protiv njega podneta prijava, rekao je Veljović.

Preko kancelarije za terorizam dobili smo podatke da je on 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je uzeo 100.000 evra. Posle odslužene kazne proteran je iz Austrije - navodi sagovornik "Presa".

Jašarević je ispričao policiji da je u februaru 2010. bio u selu Gornja Maoča kod Brčkog, najvećem vehabijskom uporištu u Bosni, kada je policija pohapsila veliki broj pripadnika ovog pokreta. Posle toga, kako je sam rekao, „vratio se u Novi Pazar da širi islam".

Drugi vehabija Muratović vređao je policiju, govoreći da ona štiti „neprijatelje", odnosno ambasadore u poseti Pazaru, i rekao da će sve kazniti Alah, jer su „diplomate neprijatelji islama".

Više fotografija sa lica mesta pogledajte u našoj Galeriji.

Pretres Jašarevićeve kuće

U Novom Pazaru je pretresena kuća koja se vodi kao zvanična adresa Mevluda Jašarevića koji je pucao na američku ambasadu u Sarajevu.

Kako javlja izveštač Bete s lica mesta, osim policijskog automobila i kombija u blizini kuće nema okupljenih građana.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovoj kući živi Jašarevićeva tašta, a on sa suprugom već nekoliko poslednjih godina živi u Bosni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.