Kineski mediji: SAD vode sajber rat protiv Kine

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2013, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski mediji: SAD vode sajber rat protiv Kine

27.06.2013. -

Sajber ratovi SAD protiv kompjuterskih mreža Kine mogli bi da budu delimično izvršeni uz podršku američke vlade. Incident oko procurivanja informacija koji je izazvao Eduard Snouden, novi je povod za jačanje polemike između Kine i SAD po pitanjima sajber bezbednosti.

Strategija razvoja SAD u Aziji i mešanje Vašingtona u teritorijalne konflikte uz učešće Kine već je postalo novi razdražujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << faktor u kinesko-američkim odnosima. Danas retko ko pamti Tajvan, Tibet ili ljudska prava. Zato to da Vašington pokušava da suzbije jačanje kineskog uticaja u Aziji pišu mnogi posmatrači. U poslednje vreme novim protivrečnostima pridodati su sporovi SAD i Kine koji se tiču bezbednosti na Internetu. Prošle godine obaveštajna služba SAD sastavila je prvi svoje vrste pregled sajber opasnosti u kojem je najveća pažnja poklonjena Kini.

Vašington optužuje Kinu da ona napada sajtove američkih vladinih organa i komercijalnih kompanija.

Informacije koje je objavio Snouden vrlo su snažno udarile po Vašingtonu i sada SAD ne polazi za rukom da se prikažu kao žrtva sajber špijunaže, samtra glavni naučni saradnik Instituta za međunarodnu ekonomiju i međunarodne odnose Oleg Demidov.

- Amerikanci su se sami našli u nezavidnoj situaciji špijuna, zemlje koja podstiče masovno praćenje stranih građana. Kinezi pokušavaju da dopune ovu sliku sopstvenim podacima i sopstvenom statistikom, koja treba da potvrdi da su SAD umešane u seriju masovne sajber špijunaže protiv kineskih sistema. Nimalo nije slučajno što se ova informacija pojavila upravo sada. To je deo pekinške informacione igre, pokušaj da se izmeni predstava o tome ko je vuk, a ko nezaštićena ovčica u sajber prostoru.

Tako da jasnosti i nema. Ali to da SAD ne mogu više da se postavljaju kao glavni protivnik sajber špijunaže na Internetu, već je sastvim jasno. govoreći o lekcijama koje Kina treba da izvuče iz poslednjih događaja, list Global tajms koji izlazi u Pekingu piše da Kina treba da prestigne SAD u oblasti jačanja internet-bezbednosti. Lična sudbina Snoudena, kaže se u članku, postaće odraz suparništva između težnji SAD ka hegemoniji i svetskoj težnji ka istini i pravdi.

A. Karnjejev,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.