Izvor: B92, 03.Jan.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Izlivanje dizela u Žutu reku

Peking -- Više stotina radnika angažovano je na severu Kine u pokušaju da umanje štetu načinjenu pošto se u reku Vei, pritoku Žute reke izlilo oko 150.000 litara dizela.

Do izlivanja dizela došlo je u sredu u pokrajini Šansi, posle građevinskog incidenta, a zagađenje je dospelo i do 33 kilometara nizvodno od mesta izlivanja goriva. Lokalno stanovništvo je upozoreno da ne koristi vodu iz reke, preneo je Bi-Bi-Si. Žuta reka je izvor vode za piće za više miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi.

Gorivo se izlilo u naftovodu kojim upravlja državna Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC), koji povezuje Lanžu u severozapadnoj pokrajini Gansu sa Žengžuom u centralnoj pokrajini Henan.

Oko 700 radnika neprekidno radi, koristeći ploveće brane i supstance koje dovode do zgušnjavanja nafte, kako bi ograničili širenje mrlje.

Godine 2005, izlivanje hemikalija u reku Songua u severo-istočnoj pokrajini Heilongđang dovelo je do prekida u snabdevanju vodom do četiri miliona ljudi.

BBC navodi i da su kineske lokalne vlasti ranije pokušavale da prikriju slične incidente, strahujući od osude vlade u Pekingu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.