Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenovani Čeh sa Kosova: Tamo je teško biti bilo ko - ako niste Albanac

PRAG - Organizator puta čeških studenata na Kosovo, socijaldemokratski zvaničnik Jaroslav Foldina, izjavio je za današnje "Pravo" da su kosovske vlasti počele da istražuju incident kada je u Dečanima u sredu kamenovan njihov autobus.

"Policija je pitala za mesto gde se to desilo. Očigledno je da su istraživali da li se tako nešto uopšte desilo. Ali, ako je nekome palo na pamet da smo to izmislili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da širimo nekakvu propagandu, to je apsolutna besmislica", kazao je za Foldina praškom listu.

Autobus sa vidljivim češkim oznakama u kojem je grupa od dvadesetak čeških studenata uz aktiviste češkog Peticionog odbora protiv priznavanja Kosova dovezla humanitarnu pomoć za kosovske Srbe, napala je u sredu u Dečanima grupa albanskih mladića, javili su juče češki mediji.

Po oceni Foldine, problema u komunikaciji sa zvaničnim kosovskim organima nema, dodajući da policajci, graničari i carinici svoj posao rade profesionalno. "Međutim, na svakom drugom koraku su problemi sa albanskom omladinom", rekao je Foldina i dodao da čim na Kosovu čuju neki slovenski jezik, oni prete makar vulgarnim gestovima.

"Na današnjem Kosovou nije važno da li ste Srbin, Čeh ili neki drugi Sloven. Tamo je teško biti bilo ko, ako niste Albanac", kazao je Foldina i najavio da će po povratku u Češku zajedno sa studentima organizovati konferenciju za novinare.

Kosovska policijska služba (KPS) juče je saopštila da nema informaciju o tome da je kod manastira Visoki Dečani kamenovan autobus u kome su se nalazili državljani Češke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.