Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: UN da pokrene istragu o incidentu u Kosovskoj Mitrovici

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je uputio pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, zahtevajući da se u okviru te svetske organizacije pokrene istraga o današnjem incidentu u Kosovskoj Mitrovici. Generalni sekretar UN osudio je nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice i napade na policiju UN i Kfor.



Jeremić je FoNetu izjavio da je tražio da se utvrdi ko je naredio upotrebu sile i kako je do nje došlo, pogotovo što se to desilo posle konsultacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i uspešnih pregovora ministra za Kosovo Slobodana Samardžića sa zamenikom šefa UNMIK prošle noći.

Jeremić je uputio pismo i predsedavajćuem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ruskom ambasadoru Vitaliju Čurkinu, sa zahtevom da to telo razgovara o bezbednosnoj situaciji u pokrajini.

Ban Ki Mun osudio nasilje u Kosovskoj Mitrovici

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun osudio je nasilje u severnom delu Kosovske Mitrovice i napade na policiju UN i međunarodne snage u pokrajini (Kfor).

"Generalni sekretar osuđuje žestoke napade na pripadnike policije UNMIK i Kfora", izjavila je portparol generalnog sekretara Mišel Montas u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Montasova je, kao je prenela nemačka novinska agencija DPA, rekla da generalni sekretar UN očekuje od svih strana da se uzdrže od bilo kojih akcija ili izjava koje bi mogle da podstaknu ili provociraju na dalje nasilje.

"On (Ban) zahteva od svih zajednica da pokažu smirenost i uzdržanost i naglašava potrebu da se uspostavi konstruktivan dijalog kako bi bila rešena situacija", rekla je Montasova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.