JEZIV OBRAZAC VRŠNJAČKOG NASILJA U NIŠU: Jedna devojčica gađana kamenom, druga NAPASTOVANA - roditelji se spremaju da napuste Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2024, 13:14

JEZIV OBRAZAC VRŠNJAČKOG NASILJA U NIŠU: Jedna devojčica gađana kamenom, druga NAPASTOVANA - roditelji se spremaju da napuste Srbiju

Još uvek se čeka odgovor škole

Učenicu sedmog razreda osnovne škole "Car Konstantin" pretukle su tri devojčice sa maskama i fantomkama i udarile je kamenom u glavu jer je dobila peticu iz nemačkog. Nakon incidenta, devojčica se prebacila u drugu školu, a o svemu je obaveštena i policija, koja je slučaj prosledila Višem javnom tužilaštvu.

U rešavanje slučaja uključio se zamenik predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Skupštine grada Niša, Igor Novaković, kao prijatelj roditelja pretučene devojčice, koji je sve ovo prvi objavio na društvenim mrežama.

- Pre godinu i po dana počinju problemi sa ovom devojčicom, nad njom se dugo vrši vršnjačko nasilje. Ja sam pet, šest puta zvao direktorku škole pokušavajući da utičem na to da se to nekako prekine, da se obustavi to nasilje nad njom. 1. novembra je urađen tzv. sociometrijski test gde se od 27 đaka, 26 izjasnilo da se u školi vrši nasilje nad njima, iz tog odeljenja je i ta devojčica, ona nije radila taj test jer nije bila u školi tog dana - priča Novaković.

Nakon toga, ništa nije preduzeto. O rezultatima sociometrijskog testa nije obaveštena nijedna nadležna nadzorno-iskazna uprava kao ni Centar za socijalni rad, kaže Novaković.

Vršnjačko nasilje se nastavilo, a poslednji slučaj koji se dogodio 24. januara je posledica dugogodišnjeg terora koja je devojčica trpela.

- Ovo sada što se dogodilo 24. januara, to je poslednje nasilje koje je devojčica trpela. Veče pre toga, ona dobija poruku da će sutra dobiti batine ako dobije pet na testu iz nemačkog, a inače je takmičarka iz nemačkog jezika. Sutra ona naravno dobija pet iz nemačkog na testu, nju čekaju na putu od kuće do škole, za šta je škola po zakonu isto odgovorna kao da se to dogodilo u samoj školi. Dočekale su je tri devojčice, jedna sa fantomkom, dve sa maskama, kamenom je udaraju u glavu i dete odlazi kući krvavo - priča Novaković.

Odmah po saznanju za ovaj događaj, Novaković kaže da je organizovao sastanak sa načelnikom okruga i načelnikom školske uprave. Sastanku je prisustvovala i direktorka škole.

Devojčica je na inicijativu roditelja prebačena u drugu školu.

Kako Novaković ističe, prebacivanje devojčice u drugu školu vidi kao "gubitak bitke", jer se prošle godine dogodio sličan incident sa drugom devojčicom iz te škole.

- Ta druga devojčica je napastovana u tržnom centru "Delta planet" dok je bila sa majkom. Pre toga je napastovana na tvrđavi. To je dete uglednog lekara, ovo je dete jednog uglednog kulturnog radnika. Ovaj ugledni lekar se sprema da zbog toga napusti zemlju i da ode u Nemačku. Ako oni kao uticajni i ugledni ljudi ne mogu da reše problem, kako će ostali obični građani da reše svoj problem - rekao je Igor Novaković.

Izvor: Srbija Danas/Blic/Marija Lekić/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.