Islamska zajednica BiH osuđuje pristalice IDIL-a

Izvor: Southeast European Times, 03.Mar.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska zajednica BiH osuđuje pristalice IDIL-a

Bosna radi na prevazilaženju „zida nepoverenja između muslimana i nemuslimana“.

03/03/2015

Mladen Dragojlović za Southeast European Times iz Banja Luke -- 3.3.2015.

Nedavno javno isticanje zastava ili oznaka Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) izazvalo je interesovanje oko toga kako bi država i Islamska zajednica BiH trebalo da odgovore ljudima koji otvoreno podržavaju tu terorističku grupu.

Dva nedavna incidenta takođe donose nedaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << islamskim vernicima u zemlji.

Prvi incident dogodio se ove godine u sarajevskoj džamiji. Trojica pristalica IDIL-a došla su u džamiju tokom molitve i vređali su imama. Oni su navodno bili nezadovoljni načinom na koji se vernici mole. Jedan od njih je nosio obeležja IDIL-a na svojoj majici, a navodno se vratio iz Sirije gde se borio u redovima te terorističke grupe.

Drugi incident dogodio se u Gornjoj Maoči, selu u kojem žive pripadnici selefjskog pokreta. Jedan strani dopisnik posetio je selo i primetio oznake IDIL-a na zidu kuće. Sledećeg dana policajci iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispitali su slučaj, ali niko nije uhapšen.

Ahmet Alibašić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, rekao je za SETimes da je neophodno sačekati detalje incidenata.

„Ne mogu se svi incidenti poput ova dva dovoditi u vezu sa ideološkim i teološkim ekstremizmom, jer su ih izazvale osobe sa debelim kriminalnim dosijeima, a njihova verska praksa nije poznata“, navodi Alibašić. „Tamo, pak, gde je jasno da su incidenti motivisani militarističkim interpretacijama islama osuda je jedini odgovor, bez obzira da li su te osobe bile zavedene, očajne, neupućene ili nešto četvrto. Ti razlozi su važni za proces rehabilitacije tih osoba i grupa, ali ne zaustavljaju osudu.“

On kaže da lokalni mediji podržavaju „zid nepoverenja između muslimana i nemuslimana“. Nažalost, kaže Alibašić, islamski ekstremisti nisu jedini koji održavaju taj stereotip.

„Siguran sam, da je onima koji vode ovu kampanju jasno da ekstremisti ne pripadaju istoj zajednici kao ostali muslimani, da se s njima skupa ne mole i da i njih ubijaju“, navodi on. „U Parizu su ubili policajca Ahmeda i urednika Mustafu, dok je jedan musliman spašavao Jevreje u košer prodavnici. Nažalost, ovo je svesna instrumentalizacija ove teške situacije.“

On dodaje da najvažniji način suprotstavljanja takvim podelama između muslimana i nemuslimana jeste da svi koji se ne slažu sa ekstremizmom dignu svoj glas i odbace ekstremizam.

Jedan od onih koji dižu svoj glas i osuđuju ekstremističke činove je veliki muftija Bosne i Hercegovine Husein efendija Kavazović, koji je izabran na to mesto pre dve i po godine.

U intervjuu Dnevnom avazu Kavazović je rekao da država treba da oduzme državljanstvo svima koji odu da se bore za terorističke grupe u stranim zemljama. „Moramo osuditi ove incidente i nadam se da ćemo svi zajedno učestvovati u smirivanju strasti u ovom slučaju“, rekao je Kavazović.

Ambasador Džonatan Mur, šef Misije Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) u BiH, rekao je za SETimes da zemlja ima dugu istoriju diverziteta i tolerancije.

„Ekstremizam postoji širom sveta i nije vezan za bilo koju religiju. Sve zemlje treba da se bore protiv ekstremizma kroz edukaciju, odgovorno ponašanje političkih, društvenih i verskih lidera i aktivnosti na sprovođenju zakona. U tom smislu, mnogo dobrog posla se obavlja u BiH“, kaže Mur.

On je dodao da je potrebna pažljiva analiza granice između legitimne slobode izražavanja i podsticanja nasilja. Ta analiza i dalja diskusija, kaže Mur, treba da uključuju izabrane lidere i razne zajednice u BiH.

„Sprovođenje zakona treba jasne smernice i pravni okvir kako bi se obavio posao i svi građani zaštitili od nasilja“, zaključuje Mur.

Kako regionalne institucije mogu da pomognu građanima da naprave razliku između muslimana i islamskih ekstremista? Recite nam šta mislite o tome.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.