Izvor: RTS, 25.Maj.2009, 12:42

Intervju: Boris Tadić, predsednik Srbije

Intervju: Boris Tadić, predsednik Srbije

Razgovor sa Bajdenom imao "pozitivan ton" za Srbiju. Ulaganje u energetiku i infrastrukturu od vitalne važnosti za razvoj države. Najvažnije je da smo sačuvali jedan ljudski život, rekao predsednik Tadić povodom prošlonedeljnog incidenta sa bombašem u zgradi Predsedništva. (Strana je periodično osvežavana)

U emisiji "Svedok" predsednik Srbije Boris Tadić govorio je o nedavnoj poseti potpredsednika SAD Džozefa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bajdena i njenom značaju za buduće odnose dve zemlje, merama bezbednosti u Predsedništvu, politici evrointegracija i infrastrukturnim projektima. Tadić je govorio o predlogu za formiranje koncentracione vlade, borbi protiv organizovanog kriminala i regionalizaciji Srbije.

(Snimak "Svedoka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

Odgovarajući na pitanje voditelja "Svedoka", glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, da li su mere bezbednosti u Predsedništvu na odgovarajućem nivou, predsednik Tadić kaže da su službenici bezbednosti obavili sjajan posao kada je čovek sa bombom ušao u zgradu.

"Mislim da je izuzetno važno da je sačuvan njegov život. Mi pokušavamo da rešavamo probleme tako da drugima ne stvaramo probleme, ali mi nemamo ni odgovarajuće procedure, koje postoje u drugim zemljama. Ne postoji ni javno mnjenje koje podržava neke bezbednosne mere", kaže predsednik.

Predsednik Srbije je najavio je da će na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost biti analizirano da li je ulazak građanina naoružanog bombama u zgradu Predsedništva posledica nečije greške i da li je neko u lancu obezbeđenja odgovoran za taj incident.

Tadić kaže da neki ljudi nastoje da neke svoje probleme reše na radikalan način.

"Oni smatraju da im je povređena pravda i njihove reakcije su uglavnom prema njima samima, a ne prema drugim ljudima. Ali, niko nema pravo ni sebi da ugrozi život", istakao je Tadić.

Govoreći o poseti američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Srbiji, Tadić je rekao da je opšti ton razgovora bio pozitivan i da te dve zemlje imaju bolji kvalitet u odnosima.

Bolji odnosi Srbije i SAD 

Prema njegovim rečima važno je očuvati dobru saradnju sa Amerikom, između ostalog i zbog ekonomske podrške koju ona može da pruži Srbiji.

Tadić kaže da je sa Bajdenom razgovarao i o podršci za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, i pored neslaganja po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Srbija je dobila priznanje da je kljuni faktor u regionalnoj politici, i da od nje zavisi stabilnost regiona. Bez stabilne i prosperitetne Srbije, nema ni stabilnog regiona", rekao je predsednik.

Tadić je rekao i da vodi politiku jednake blizine prema Vaingtonu i Moskvi, a ne politiku distance, i da je cilj Srbije da postane članica EU, a ne SAD ili Rusije.

Predsednik Srbije je rekao da je sa drugim čovekom SAD-a razgovarao i o američkoj podršci za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU, odnosno o mogućnosti da holandsko "ne" postane "da".

"I to je bila tema razgovora. Da li je to moguće videćemo, ali opšti ton razgovora je bio izuzetno dobar", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije kaže da se u modernom svetu mora voditi predvidiva politiku i da niko na Balkanu ne želi nove ratove.

"Mi vodimo politiku očuvanja integriteta, ekonomskih interesa, ali sve to na miran način da ne ugrozimo stabilnost u regionu. Srbija osim što štiti vlastiti integritet, zalaže se i za integritet drugih država u regionu. Tako Srbija postaje nezaobilazni činilac na Balkanu" rekao je Tadić.

Govoreći o vojnoj saradnji sa Amerikom predsednik Srbije je kao pozitivan primer naveo saradnju sa gardom američke države Ohajo i podsetio da ulazak Srbije u NATO nije uslov za njeno približavane EU.

Komentarišući nedavnu izjavu člana Predsedništva BiH Željka Komšića koji je tražio pokretanje krivičnog postupka protiv bivših predsednika Jugoslavije Dobrice Ćosića i Zorana Lilića, Tadić je rekao da je tako nešto neshvatljivo.

"Krivične prijave pokreću tužioci, i ako imaju dokaze za to, niko ne može da bude imun. Ali članovi Predsedništva to ne rade, to nije njihov posao, zato što mora da postoji podela na izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast", rekao je Tadić.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala predsednik je istakao da tu borbu posmatra kao svoj prioritet.

"Organizovani kriminal ne može da se iskoreni, niko ne može da kaže da ga neće biti u Srbiji, ali u budućnosti će biti podnošljiv. Ovaj nivo organizovanog kriminala kakav sada postoji nije izdržljiv", naveo je Tadić.

Komentarišući najave nekih evropskih zvaničnika da bi proces inegracije Zapadnog Balkana u EU mogao biti usporen, Tadić je rekao da je u mnogim zemljama EU u toku predizborna kampanja i da će nakon serije izbora krajem ove godine doći do ubrzanja politike proširenja.

Značaj ulaganja u infrastrukturu 

Ulaganje u energetiku i infrastukturu su najvažnije državne mere za razvoj Srbije, rekao je predsednik Tadić.

Prema njegovim rečima prioritet države će, između ostalog biti, izgradnja Koridora 10, Južnog toka, reverzibilne hidroelektrane sa Rumunijom na Đerdapu, raspisivanje tendera za hidroelektranu na Drini i za novu termoelektranu u Obrenovcu.

Predsednik Tadić je odbacio mogućnost prevremenih izbora, istakavši da u uslovima krize nije vreme za tako nešto.

"Izbori su izlišni u ovom trenutku. Oni su demokratsko pravo, ali ne možemo razvijati društvo i obezbeđivati stabilan napredak kotrljajući se iz izbora u izbore" rekao je Tadić. 

Prema njegovim rečima izborima se ne otvaraju radna mesta a sada je vreme da se postojeća sačuvaju i eventualno otvore nova.

"Zbog toga što smo stalno išli na izbore nemamo vlade koje imaju velika dela iza sebe, već uvek imamo stanje privremenosti", istakao je Tadić.

Govoreći o sadašnjoj vladi, Tadić je rekao da ona deluje složno jer ju je "muka", tj. ekonomska kriza na to naterala.

Na pitanje šta misli o predlogu predsednika SNS-a Tomislava Nikolića o formiranju koncentracione Vlade, Tadić kaže da tu ideju ne podržava.

"Ta inicijativa je legitimna, ali ne i korisna. Ne slažem se sa tom idejom" kaže Tadić.

Regionalizacija Srbije ima za cilj da integriše zemlju, a jedan od najvažnijih uslova za njenu relaizaciju je izgradnja puteva, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima za uspešnu regionalizaciju je važno da se zna šta je nadležnost regije a šta lokalne samouprave, šta je imovina a šta je izvorni prihod, ali i da se regionalizacijom ne sme dovoditi u pitanje nadležnost centralne države.

Nastavak na RTS...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.