Izvor: Magyar Szó, 19.Jan.2016, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incidenti u ordinacijama

U Zrenjaninu su među prvima reagovali na tragediju u Šapcu, kada je pacijent ubio medicinsku sestru. Nije slučajno što radnici u zdravstvu iz Banata traže veću zaštitu, jer se pored čestih verbalnih napada sve češće suočavaju i sa fizičkim napadima u ordinacijama.

U zrenjaninskoj bolnici nedavno je napadnut radnik sigurnosne službe, a pre dva meseca su napad pretrpeli i zdravstveni radnici hitne službe. Stalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << se povećava broj ovakvih napada.

- Prošle godine je grubo i agresivno ponašanje pacijenata bila vrlo česta pojava. „Pored svakodnevnih verbalnih konflikata – kojih je bilo u do sada neviđenom broju – naši radnici su doživljavali i fizičke napade, od kojih je samo prošle godine bilo oko šest“, kaže dr. Gordana Kozlovački, direktorica bolnice „Dr Đorđe Jovanović”, naglašavajući da samo zdravstveni radnici koji se osećaju sigurno i bezbedno mogu garantovati uspešno lečenje pacijenata.

Prema statistikama bolnice u Zrenjaninu, između 2008. i 2015. godine, radnici ove ustanove su fizički napad pretrpeli u čak 28 slučajeva. Najčešće, u 18 slučajeva, su napadnute medicinske sesre, ali je i šest lekara pretrpelo napad. U ostalim slučajevima napad su doživeli članovi osoblja, većinom ljudi sigurnosne službe. Kao što glavna medicinska sestra, Ivana Bujkov, kaže, radnici u zdravstvu već godinama traže da dobiju status službenog lica, jer se svakodnevno nalaze u raznim neprijatnim situacijama i postaju žrtve ne samo verbalnih već i fizičkih napada.

Situaciju otežava podeljenost zrenjaninske bolnice, naime, ova ustanova, pored nove zgrade, koristi i stare paviljone. Najugroženiji su radnici urgentnog odeljenja i radnici u specijalističkim ordinacijama. Broj radnika se ne može povećati, tako da se veća sigurnost radnika u bolnici pokušava obezbediti uvođenjem vanrednih dežurstava i proširenjem sistema za daljinsko nadgledanje.

Za održavanje minimalnog rada u bolnici „Dr Đorđe Joavnović”, koja vodi računa o zdravlju skoro 190 hiljada žitelja Srednjeg Banata, nedostaje čak 13 doktora i 50 medicinskih sestara.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.