Incidenti na severu Kosova

Izvor: RTS, 01.Jun.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incidenti na severu Kosova

Kfor uklonio barikade kod mesta Rudare i Dudin Krš, na severu Kosmeta. Povređeno troje Srba i dva vojnika Kfora. Celo područje nadletali helikopteri. Kfor se povukao sa mosta kod Rudara. Zasedao Savet za nacionalnu bezbednost.

17.07 - Kfor saopštio da su dvojica vojnika ranjena hicima iz vatrenog naoružanja, jer je "nasilna masa napala pripadnike Kfora".

15.43 - Kfor se povukao sa mosta kod Rudara, u pravcu Leposavića. Saobraćaj na mostu neometano se odvija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
15.38 - NATO je izrazio ogorčenje zbog napada na vojnike Kfora i upozorio da neće tolerisati nasilje. Naše trupe su dejstvovale u potpunom skladu sa mandatom UN, saopšteno iz NATO-a.

14.10 - U severnoj Kosovskoj Mitrovici od danas će ponovo biti blokirano kretanje Kfora i svih međunarodnih misija, odlučili odbornici Skupštine opštine.

14.05 - Kfor uklanja novu barikadu koju su Srbi postavili kod Rudara. Mesto obezbeđuju nemački pripadnici Kfora. Troje Srba privedeno.

13.13 - Srbi napravili novu barikadu od šljunka ispred vojnika Kfora u Rudaru, na magistralnom putu Leposavić–Mitrovica, prenosi Tanjug.

13.00 - Povodom incidenata na Kosovu i Metohiji, održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, saznaje Internet portal RTS-a. Sastanku predsedavao predsednik Tomislav Nikolić. 

11.40 - Uklonjene barikade koje vode ka Zvečanu, uključujući i veliku betonsku barikadu u Dudinom Kršu, javlja Beta. U toku pregovori predstavnika Srba sa oficirima Kfora, javlja KIM radio. 

11.00 - Kako TV Most nezvanično saznaje, od tri povređene osobe jedna je zadobila prostrelnu ranu u predelu natkolenice. Još jedna osoba zadržana je u bolnici, a treća puštena kući.    

10.27 - Kfor baca suzavac u mestu Dudin Krš, prenosi KIM radio.

Troje Srba i dvojica pripadnika Kfora povređeni su u jutrošnjoj akciji uklanjanja barikada kod mesta Rudare na severu Kosova i Metohije. Teže povređena osoba zadobila je prostrelnu ranu u predelu natkolenice.

Ministar za KiM Goran Bogdanović pozvao je Kfor da se uzdrži od primene sile i da se striktno pridržava mandata, a Srbe da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

Bogdanović je apelovao na sve strane da se situacija što hitnije smiri, uspostavi mir i prestanu sukobi. U ovom trenutku, naglasio je Bogdanović, svi moraju da budu svesni da je situacija veoma zapaljiva.

Državni sekretar Oliver Ivanović ocenio je da je Kfor povukao "veoma rizičan potez" nastojanjem da ukloni barikadu u Rudaru.

"Ne znam koji su motivi za ovo. Čini mi se da Priština i Kfor koriste institucionalni vakuum u Srbiji da promene stanje na terenu. Kfor je odmah počeo da koristi gumene metke i suzavac, pa se plašim da će ovo biti dug dan", rekao je Ivanović. Kaže da može da doći do većih sukoba.

Kako je rekao načelnik hirurgije u toj bolnici Radomir Janković, Srbin ranjen kod Rudara nije životno ugrožen, ali postoji mogućnost da izgubi nogu u koju ju pogođen, prenosi Beta. Još jedna osoba zadržana je u kosovskomitrovačkoj bolnici, dok je treća puštena kući.

Tokom današnjih sukoba kod Rudara čula se rafalna paljba, korišćeni su gumeni meci i bojeva municija, a Kfor je bacao i suzavac. Ekipe hitne pomoći su zbog upotrebe suzavca meštanima pružale pomoć na licu mesta.

Situacija kod Rudara trenutno je mirna, ali napeta. Međunarodni vojnici i dalje ne dozvoljavaju bilo kakvo kretanje građanima, a čitavo područje nadleću helikopteri Kfora.

Kfor je u današnjoj akciji uklonio sve barikade u opštini Zvečan, uključujući i onu betonsku kod mesta Dudin Krš.

Srbi su napravili novu barikadu od šljunka ispred vojnika Kfora u Rudaru, ali su pripadnici Kfora i nju uklonili. Na barikadi se nalazilo nekoliko desetina Srba, ali oni nisu pružali otpor.

Pripadnici Kfora razgovarali su sa okupljenim Srbima o uklanjanju barikade i neometanom prolasku do punkta u Jarinju.

Kako RTS saznaje, pripadnici Kfora rekli su da će, ukoliko se barikade uklone, pustiti iz pritvora privedene Srbe.

Sa predstavnicima Kfora ranije su razgovarali i predstavnici Srba. Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović preneo je pripadnicima Kfora da je problem trebalo da bude rešen razgovorima.

"Spremni smo na nove razgovore. Rekao sam im da je bilo bolje da smo razgovarali i danima nego što su akcijom urušili teško stečeno poverenje", rekao je Milović. Milović je naglasio da je predstavnicima Kfora rekao da nijedna barikada nije vredna gubitka bilo kog života, kao i da akcije koje sprovode vojnici te misije urušavaju poverenje građana prema misiji.

Dragiša Milović je pozvao na smirivanje tenzija na severu Kosova i ocenio da bi bilo dobro da predstavnici Srba razgovoraju sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Kfor o incidentima

Portparol Kfora Uve Novicki najoštrije je osudio današnje sukobe. "Akcije Kfora su uvek vođene na osnovu što manje primene sile, ali je jasno da će Kfor u samoodbrani u skladu sa situacijom reagovati. Nećemo dozvoliti da situacija dalje eskalira i ukoliko to bude potrebno, primenićemo odgovarajuću silu", rekao je Novicki.

Kfor je ranije naveo da je uklanjanje barikada započeo kako bi pospešio "slobodu kretanja, ne samo za Kfor, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova".

Kfor je, kako je saopšteno, uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, dodajući da je reč o merama uklanjanja barikade i da će one biti privremene.

Ponovo barikade u Kosovskoj Mitrovici

Posle današnjih incidenata kod Rudara, odbornici Skupštine opštine Kosovska Mitrovica odlučili su da će u severnoj Kosovskoj Mitrovici ponovo biti blokirano kretanje Kfora i svih međunarodnih misija.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je odlučeno da se ponovo postave barikade, jer građani nisu bezbedni.

Pantić je dodao da su građani Kosovske Mitrovice akcijom Kfora danas potpuno blokirani, da ne mogu dalje od Zvečana, kao i da je svaka komunikacija između centralne Srbije i Kosova prekinuta.

Prema njegovim rečima, dok se to ne promeni, građani neće dozvoliti Kforu i Euleksu da se slobodno kreću.

Inače, od jutros se ometa telefonski saobraćaj srpskih operatora mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji, pa je otežano doći do informacija.

Akcija uklanjanja barikada počela je istovremeno i kod mesta Dudin Krš, na putu od Kosovske Mitrovice ka Zvečanu, i kod Rudara, na putu iz pravca Leposavića.

Građani koji putuju iz Kosovske Mitrovice i Zvečana prema Leposaviću i Raški koriste alternativne putne pravce koji vode preko Banjske ka krajnjem severu Kosova.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.