Incident u nuklearci u Francuskoj

Izvor: RTS, 05.Sep.2012, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident u nuklearci u Francuskoj

Dve osobe lakše povređene u incidentu u nuklearnoj elektrani Fesenhajm u istočnoj Francuskoj. Nema rizika od curenja radioaktivnih čestica i reč je samo o manjem incidentu, saopštili zvaničnici nukelarke.

U eksploziji pare u najstarijoj francuskoj nuklearki Fesenhajm, na istoku zemlje, dva radnika zadobila su lakše opekotine.

Zbog nesreće, koju je izazvala neplanirana hemijska reakcija, na kratko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je bilo izdato upozornjenje od požara, ali je prema rečima zvaničnika, sve je ubrzo stavljeno pod kontrolu.

Nadležni za nuklearnu bezbednost su saopštili da ne postoji rizik od curenja radioaktivnih čestica i da je reč samo o manjem incidentu.

Kompanija "Elektrisite de Frans" (EDF), koja upravlja nuklearkom, demantovala je prvobitne izveštaje o požaru. EDF je saopštio da se incident dogodio za vreme rutinskog održavanja i kada je ispušten dim, preneo je AP.

U saopštenju se navodi da su dva radnika zadobila lakše opekotine po rukama posle ispuštanja pare tokom redovnog održavanja i da su oni odmah zbrinuti, dok je svih devet radnika koji su se nalazili na tom mestu u trenutku incidenta pregledano.

Antinuklearni aktivisti već dugo traže zatvaranje te nuklearke, a apeli su postali naročito intenzivni posle katastrofe u japanskoj nuklearki Fukušima prošle godine.

Inače, Fesenhajm, najstarija francuska nuklearka trebalo bi da, prema obećanju koje je Fransoa Oland dao tokom predsedničke kampanje, bude zatvorena do 2017. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksplozija u nuklearnoj centrali u Francuskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Sep.2012

PARIZ - U eksploziji koja se danas desila u najstarijoj francuskoj nuklearnoj centrali Fesenhajm, dva radnika su zadobila lakše opekotine, a zvaničnici zaduženi za nuklearnu bezbjednost rekli su da nema opasnosti od radioaktivnog curenja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dvoje povređenih u eksploziji pare u francuskoj nuklearki

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2012

PARIZ -..U eksploziji pare u najstarijoj francuskoj nuklearki Fesenhajm, na istoku zemlje, danas su dva radnika zadobila lakše opekotine, što je uticalo na obnavljanje apela za smanjenje zavisnosti te zemlje od nuklearne energije...Nadležni za nuklearnu bezbednost su saopštili da ne postoji rizik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.