Incident u austrijskoj policiji: Dvojica šutiraju, šestoro gleda

Izvor: B92, 17.Jul.2020, 10:39

Incident u austrijskoj policiji: Dvojica šutiraju, šestoro gleda

Beč -- Nakon što se pojavio video snimak policijskog nasilja, osam pripadnika bečke policije je suspendovano.

Bečkom dnevniku "Kronen cajtung" dostavljen je video snimak na kojem se vidi kako policajci udaraju i šutiraju jednog Čečena.

Ovaj incident se dogodio u januaru prošle godine, a na snimku od pet minuta se vidi osam policajaca koji su intervenisala u jednoj kladionici.

Intervencija je ekslirala, pošto je dva čuvara reda počelo da udara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u čoveka koji se nije ni branio, a šest njihovih kolega je gledalo.

Godinu i po dana kasnije, čim se pojavio snimak sa nadzornih kamera, Ministarstvo unutrašnjih poslova je odmah delovalo.

Svih osam policajaca je privremeno suspendovano.

Oni su osumnjičeni da su dali lažnu izjavu protiv Čečena na osnovu koje je protiv njega podneta prijava zbog lažne optužbe.

Dok bude trajala istraga, policajci će dobijati samo deo plate.

Iz pokrajinske Direkcije policije Beča ističe se da je video dobijen tek u četvrtak i da je policija odmah reagovala, te da je pokrenuta istraga.

"Mere koje smo preduzeli imaju za cilj čuvanja ugleda službe", navodi se u saopštenju.

Istragu sada preuzima eksterna Služba za prevenciju i borbu protiv korupcije.

(Kraj) zmb/

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.