Incident u Novom Pazaru

Izvor: S media, 04.Sep.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident u Novom Pazaru

Četiri pripadnika policije i nekolicina demonstranata povredjeni u incidentu u Novom Pazaru. Više stotina vernika lojalnih islamskoj zajednici u Srbiji koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić napala kamenicama pripadnike policije u naselju Hadžet. U Pazaru večeras mirno. Bez dogovora Islamske zajednice i gradonačelnika Meha Mahmutovića.

Četiri policajca lakše su povređena u incidentu u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Pazaru tokom protesta više stotina vernika lojalnih islamskoj zajednici u Srbiji koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić.

Gradjani protestuju na poziv mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, zbog toga što je, kako tvrde, Gradska uprava uzurpirala zemljiste koje pripada vakufu (zadužbina).

Demonstranti su napali kamenicama pripadnike policije u naselju Hadžet.

Kamenovanje je trajalo oko tri minuta, a četiri policajca su lakše povređena.

Do incidenta je došlo nakon dolaska vernika i neplaniranog protestnog skupa na parceli na kojoj se gradi novo obdanište, za koje vernici tvrde da pripada toj verskoj zajednici.

Muftija novosadski Rešad Plojović je, nakon dogovora sa policijom, pozvao okupljene vernike da se mirno raziđu, do ponedeljka, kada se očekuju novi pregovori, jer su današnji razgovori predstavnika Islamske zajednice u Srbiji s gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem, završeni bez dogovora.

Funkcioner IZ u Srbiji Sead Šaćirović izjavio je da pregovori sa gradonačelnikom nisu dali rezultate i da organizatori današnjeg protesta nisu u stanju da kontrolišu revoltiranu masu.

Šaćirović je za neuspeh pregovora optužio čelnike Novog Pazara, "koji nisu hteli da povuku radnike sa gradilišta vrtića".

Učesnici protesta su večeras oko 18 časova blokirali i izlaz iz grada ka Ribariću, ali su ga pola sata kasnije deblokirali.

Drugih incidenata nakon toga nije bilo, a još se ne zna da li ima ili će biti novih pregovora izmeu gradonačelnika i učesnika protesta.

Sabor traži povlačenje policije

Sabor je zatražio hitno povlačenje vanrednih policijskh snaga sa područja Novog Pazara i Sandžaka.

Sabor je zaključio da je "udar na islamsku veronauku" završnica priprema za, kako se tvrdi, "asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima".

Sve gradjane Sandžaka Sabor je pozvao na "medjusobnu solidarnost u gradjanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama".

Od Bošnjačkog nacionalnog sabora, Sabor je zatražio da, kako je navedeno u saopštenju, ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, navedeno je u saopštenjukoje je potpisao predsednik Hajro Tutić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je ranije da grad želi da vrtić izgradi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog sveskog rata.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Ljajić: Sandžak nije krizno žarište

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da je više nego siguran da Sandžak nije i da neće biti "krizno žarište" koje bi moglo da destabilizuje zemlju i region, ali da ne isključuje mogućnost incidentnih situacija i zapaljive retorike muftije Muamera Zukorlića s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena.

"On (Zukorlić) više i ne krije da želi vlast i da će u toj borbi koristiti apsolutno sva sredstva, i dozvoljena i nedozvoljena, da će sve instrumente koje ima u Islamskoj zajednici staviti u svrhu dobijanja glasova da bi se domogao lokalne vlasti", rekao je Ljajić u intervjuu Tanjugu.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.