Incident u CG: Izlila se nafta, mediji tvrde ima crne mrlje

Izvor: B92, 08.Nov.2019, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident u CG: Izlila se nafta, mediji tvrde ima crne mrlje

Podgorica -- Izlila se nafta u crnogorskom zalivu. Direktor crnogorske Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan uverava da zagađenja nema. Mediji: Vidi se crna mrlja.

Prema pisanju crnogorskih medija, nafta se izlila u zalivu na kod Kamenara i Lepetana. Kočan kaže da je čuo da se incident dogodio i da o njemu incidentu nije obaveštena Uprava pomorske sigurnosti.

"Za događaj smo čuli iz medija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa pozvali inspektora sigurnosti i plovidbe, Željka Lompara i on nam je rekao da nema zagađenja i da do ekološkog incidenta nije došlo", naveo je za portal Analitika Kočan.

Vijesti su, međutim, jutros objavile da se u moru vidi velika crna mrlja. "Jutros je u moru kod Kamenara i Lepetana bila jasno primetna velika masna mrlja od jučerašnjeg izlivanja veće količine goriva iz oštećenog rezervoara jednog od šlepera koji je prevožen trajektom ", navodi taj medij, koji je objavio i jutrošnje fotografije.

Na lepetanskoj strani trajektnog prelaza juče je došlo do incidenta, koji se dogodio prilikom ukrcavanja jednog šlepera na trajekt. Ulazeći na brod šleper je zakačio rampu svojim rezervarom za gorivo i probio ga, a iz njega se na palubu razlila nafta.

Prema nezvaničnim informacijama koje objavljuju mediji, trajekt je odmah isplovio iz Lepetana, u Kamenarima je iskrcao sva vozila osim oštećenog šlepera, da bi opet isplovio i zaustavio se dalje od obale nakon čega je posada prala palubu. U ovom incidentu došlo je, takodje po nezvaničnim informacijama, i do izlivanja velike količine nafte u more.

Inspektor sigurnosti na moru Lučke kapetanije u Kotoru, Željko Lompar, saopštio je da su gradjani zvali inspekciju pitajući zašto trajekt pluta na moru, ali i da su potvrdili da do ekološkog incidenta u moru nije došlo.

"U kontaktu sa rukovodstvom kompanije Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog potvrdjeno mi je da je došlo do probijanja rezervoara, ali da je iscurilo samo 4-5 litara nafte na trajekt, pa su, da bi sprečili razlivanje, naftu posuli piljevinom, odvezli trajekt na more kako bi pokupili naftu, očistili trajekt i uključili ga ponovo u saobraćaj", ;izjavio je Lompar za Pobjedu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NAFTNA MRLJA PLIVA KOTORSKIM ZALIVOM: Gorivo iz rezervoara šlepera završilo u moru, nadležni saznali iz medija pa tvrde da nema zagađenja!

Izvor: Kurir, 08.Nov.2019

Direktor crnogorske Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan je kazao je povodom incidenta o izlivanju nafte u zalivu kod Kamenara i Lepetana, da je čuo da se incident dogodio ali da i da navodno, zagadjenja nema.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.