Hranio štrajkače, završio u policiji

Izvor: Blic, 13.Nov.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hranio štrajkače, završio u policiji

Na blokadi puta i železnice u naselju Grošnica koju drže radnici „Autosaobraćaja“ već 23 dana, dogodio se novi incident. Posle motorne testere, gađanja kamenjem, pretnji spaljivanjem, policija je uhapsila Dejana Miloševića (40) iz sela Borač, koji je prevozio drva svojim kamionom. Prvo sam plakao, a onda zaspao u "marici": Dejan Milošević:

Prvo sam plakaoDobio je prekršajnu prijavu za narušavanje javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reda i mira, zbog toga što se kamion pokvario i nije mogao da upali, pa je parkirao na nizbrdici ispred barikade.

Dejan Milošević je danima pomagao štrajkačima iz „Autosobraćaja“. Tvrdi da im je doneo nekoliko gajbi piva, kisele vode, sokova, i namanje pet kilograma pečenih girica, uz domaći hleb. Kroz barikade nije prolazio, nego je kružio okolo. Ali, kada je bio u nevolji, oni mu nisu uzvratili.

I policajci hranili štrajkače

Kako kažu štrajkači u „Autosaobraćaju“, policija je prema njima korektna i zahteva jedino da „ne prave sukobe“. Čak je i sindikat policije pre nekoliko dana radnicima koji su blokirali saobraćaj doneo pun gepek kisele vode i sokova.

- Pošao sam iz sela i poterao drva za Kragujevac, ali mi je u šumi tog jutra crkao alnaser. To znači da može da se upali samo na nizbrdici, kada krene metar-dva. Radim u „Prking servisu“, vozim pauk, i pošao sam na posao, pa da posle isporučim drva rođaki. Tu na barikadi sam pitao ljude da me puste da parkiram kod bandere i svi su me pustili, ali jedan nije. Naslonio se na kamion, ali ja sam parkirao. Izašao sam i pošao peške do firme koja je udaljena stotinak metara odatle, na posao. I tada je došla policija. Rekli mi da stanem mirno - da dignem ruke u vis. Pretresli su me, a onda je stigla „marica“ - priča Milošević.

Kaže da je prvo plakao, pa je zaspao “jer je bio umoran”.

- Kada su me dovezli u policiju došla je i Hitna pomoć. Vadili mi krv, radili EKG, merili pritisak (150 sa 110), puls, i šećer (5,2). Tu sam opet zaspao u fotelji. Čuo sam da šalju dva auta u dva mesta po sudiju i zapisničara. Došla je i sudija, saslušala me, i sve je pošteno zapisala od početka do kraja kako sam rekao. Nisam bio pijan, jer u životu nisam popio ni kap alkohola, niti sam cigaretu zapalio. Posle saslušanja sam ponovo zaspao, i probudio me je policajac negde malo pre 22 sata. Pustili me, i ja sam sa svojim torbama krenuo kući. Posle me zove šef, i pita zašto nisam došao na posao. Sada jurim papire, da se opravdam - kaže Dejan Milošević.

I štrajkači „Autosaobraćaja“ kažu da poznaju Miloševića i da je dolazio nekoliko puta. Ali, ne odustaju od svojih zahteva.

- Juče nas je zvao Luka Tomić iz Vučićevog kabineta. Rekao je da se strpimo, jer je grad prebacio 24 svoje akcije „Autosaobraćaju“, kako bi država imala većinski paket, ali to do petka neće da bude proknjiženo. Sledeće nedelje bićemo tema na Vladi, duguje nam se deset plata, ali nama je dosta da se da pola i to minimalci. Tada se vraćamo na našu stanicu i bićemo tamo. Držaćemo blokirane kao i sada stanice u Topoli, Rači, Batočini i Lapovu sve dok se ne nađe strateški partner. Mi verujemo u obećanja Aleksandra Vučića - kaže Suzana Marković, predsednica Slobodnog sindikata .

Radnicima „Autosaobraćaja“ se duguje po 12 miliona dinara za svaku platu, a 250 od ukupno 480 radnika, čeka da se sprovede socijalni program i da uz otpremnine napusti firmu

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.