HR:Broj psihički obolelih u porastu

Izvor: B92, 27.Okt.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR:Broj psihički obolelih u porastu

Zagreb -- Oko 10 odsto stanovništva Hrvatske leči se od psihičkih bolesti, a psihijatri navode da je broj obolelih u stalnom porastu.

Psihijatar Vladimir Gruden kaže da je zabrinjavajuć način lečenja, koji se uglavnom zasniva na različitim medikamentima.

"Najčešće se leči putem hemije, medikamenata, što stvar može samo privremeno rešiti. Ne postoji neka šira prevencija, na jednom socijalnom planu", navodi Gruden.

Rasprava o stanju nacije i psihičkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oboljenjima pokrenuta je u Hrvatskoj posle dva incidenta koja su izazvala dvojica učesnika rata.

U prvom je Ivica Grgić, demobilisani ratni veteran i psihički bolesnik iz Vranjica kod Solina, posle drame duge 18 sati, bacio bombe na benzinskoj pumpi, pa je ubijen.

Tek pošto je ubijen, naime, javnost je saznala da on nije imao posebne zahteve, već je hteo da upozori na svoj težak položaj, odnosno da ukaže na nerešavanje statusa ratnog veterana. Njegov tragičan kraj, međutim, nije usamljen.

U riječkoj kancelariji Odjela za poslove obrane prekjuče po podne jedan još neidentifikovan muškarac je izvršio samoubistvo vatrenim oružjem.

Dojče vele izveštava da je u oba slučaja posredi bolest PTSP (posttraumatski stresni poremećaj).

Dvojica ljudi, dakle, bolovala su od PTSP, bolesti koja se najčešće povezuje s ratnim veteranima, mada razne oblike depresije podstiče već i loše vreme.

Prema nekim istraživanjima, obolelih je oko 300.000, a još gotovo isto toliko boluje od raznih oblika anksioznosti - teskobe, straha, zabrinutosti...

Drama Ivice Grgića

Grgić je 18 sati ispred otvorenog poklopca na krovu Inine cisterne pretio da će baciti bombu na benzinsku pumpu na Meterizama u Solinu i sve dignuti u vazduh.

Sa njim su celu noć pregovarali policajci, psihijatri, profesionalni pregovarači, prijatelji, čak i sveštenik. I kad su poverovali da je iscrpljeni Grgić zaspao, specijalci su oko pola osam krenuli u akciju.

Grgić ih je, međutim, primetio i uspeo da baci tri bombe, a iz četvrte je izvukao osigurač. Jedna nije eksplodirala, a dve su grunule i ranile specijalca. Policajci su najpre ispucali elektrošoker, ali bez rezultata. Tada su otvorili vatru.

"Smrti se ne bojim", uzviknuo je Grgić i izdahnuo. Oko pojasa je imao još šest bombi, a u automobilu pušku i Molotovljeve koktele.

Nakon što se sve smirilo, ostalo je pitanje zbog čega je Grgić, koji je bolovao od šizofrenije, zauzeo cisternu.

Nije postavio nikakve zahteve, što je dodatno otežalo pregovore.

Bio je razočaran životom. Dobio je otkaz, nije ostvario status ratnog veterana i živeo je od skromne socijalne pomoći sa mlađim bratom Igorom, koji takođe boluje od šizofrenije, ali i epilepsije...

Splitska policija u službenom izveštaju navodi da su pripadnici specijalne jedinice postupili u nužnoj obrani, jer im je bio ugrožen život, a postojala je i realna opasnost da dođe do eksplozije pumpe i šireg područja.

Ivica Grgić imao je status hrvatskog ratnog veterana, ali ne i status hrvatskog ratnog vojnog invalida, potvrdili su u Ministarstvu obitelji i branitelja. Kažu da je Grgić prvi zahtev za sticanje statusa ratnog invalida podneo 2008. godine, ali je odbijen, jer je bio istekao zakonski rok za podnošenje zahteva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.