Grafiti OVPBM na crkvi u Uroševcu

Izvor: B92, 23.Jan.2013, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafiti OVPBM na crkvi u Uroševcu

Beograd, Kosovska Mitrovica -- Novi incidenti na Kosovu. Grafiti OVPBM na crkvi u Uroševcu. Pucano na ženu u Osojanu i zgradu opštine Istok, a na kuću u Bresju bačeni Molotovljevi kokteli.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorila je međunarodnu zajednicu da se nekažnjeni zločini ponavljaju i zatražila da pronađe i kazni sve zločince nad Srbima i obezbedi svim građanima Kosova i Metohije elementarno ljudsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravo - pravo na život.

Nekažnjavanje i prikrivanje zločina pokazuje "doslednost i spremnost" Prištine da poštuje pravo i pravdu i pokazuje dvostruke standarde za građane na Kosovu i Metohiji, tvrde iz Kancelarije i podsećaju da su nepoznate osobe ranije danas bacile na domaćinstvo braće Jovanović iz Brešja u opštini Kosovo Polje dva Molotovljeva koktela.

Kako je navedeno, ta porodica jedna je od preostalih 15 srpskih porodica u Brešju i gotovo svakodnevno su izloženi različitim pritiscima i fizičkim napadima.

Iz Kancelarije navode i da je u centru Osojana kosovski Albanac pucao iz vatrenog oružja i maltretirao radnicu opštine, kao i da su prethodni dani na Kosovu i Metohiji pokazali da je na delu atmosfera linča koja se lako može pretvoriti u novi pogrom Srba, baš kao i marta 2004. godine.

"Sada već sasvim sigurno da pred svaku novu rundu pregovora kreće talas nasilja nad Srbima, te nam Priština šalje jasnu poruku o spremnosti i načinu na koji pregovara", ističu iz Kancelarije za KiM.

Uvredljivi grafiti na crkvi

Grafiti uvredljive sadržine i natpisi Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPBM) ispisani su na Crkvi Svetog cara Uroša u centru Uroševca, koju već nekoliko dana čuva Kosovska Policija, saznaje KIM radio.

"Grafiti su ispisani sa južne strane prema pruzi, znači nisu sa strane koja je okrenuta ka putu gde se nalazi patrola Kosovske policije. Policija čuva crkvu i ja stvarno ne znam kako se to desilo“, kazao je uroševački paroh, otac Živojin Kojić.

On kaže da je on lično slučaj prijavio Kosovskoj policiji na osnovu anonimne prijave koju je dobio.

U pogromu 17. marta, crkva u Uroševcu je teško devastirana i oštećena iako su je tada čuvali grčki vojnici KFOR-a.

Pucnji u Osojanu i Istoku

Predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović rekao je danas da je jedan Albanac pucao na zgradu opštine u selu Osojane, ali da u incidentu nije bilo povređenih. On je za agenciju Beta kazao da je reč o Albancu koji svakodnevno prodaje povrće ispred zgrade Opštine.

Prema njegovim rečima, čovek je pucao u pravcu zgrade iz automobila, a nakon verbalne prepirke sa jednom Srpkinjom.

"Nismo mogli ni da pretpostavimo da neko, ko svakodnevno prodaje kupus u centru sela, može da bude naoružan i da puca", rekao je predsednik opštine i dodao da su se "žitelji okupili u centru sela i očekuju da se počinilac pronađe i kazni".

Dvojica Albanaca iz sela Zablaća pucala su ranije danas na ženu u selu Osojane na Kosovu. Kako saznajemo, ona tom prilikom nije povređena.

Pripadnici KPS-a obavljaju uviđaj, a o onome šta se dešavalo u Osojanu obaveštena je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, rekao je Repanović.

Osojane je prvo povratničko selo u Metohiji, a u 14 sela u opštini Istok ima oko 2.000 srpskih povratnika.

Jedinoj srpskoj porodici u selu Opraške, takođe u opštini Istok, kradljivci su tokom noći ukrali pumpu za vodu, što nije prvi put u poslednjih nekoliko godina.

Petko Miletić koji sa suprugom i dvoje maloletne dece živi u ovom metohijskom selu, u potpunom albanskom okruženju, rekao je Tanjugu da su kradljivci pumpu koja se nalazila u bunaru ukrali tokom pretekle noći.

On je ukazao da ovo nije prvi put i da su od 2006. do 2009. godine lopovi tri puta ukrali pumpu kojom se domaćinstvo snabdeva vodom.

Molotovljevim koktelima na srpsku kuću u Bresju

Nepoznate osobe bacile su prethodne noći na domaćinstvo braće Aleksandra i Nebojše Jovanović iz Bresja u opštini Kosovo Polje dva Molotovljeva koktela, koja su pričinila manju materijalnu štetu, saznaje KIM radio.

Aleksandar Jovanović je KIM radiju ispričao da su Molotovljevi kokteli bačeni na štalu, da niko nije povređen i da je šteta minimalna.

“Jutros u šest sati krenuo sam da nahranim stoku i onda sam primetio razbijene flaše sa benzinom. U manjem požaru izgorelo je nešto stočne hrane, veća šteta je izbegnuta, jer je bilo vlažno, pa vatra nije mogla da se proširi”, kazao je Jovanović.

Porodica Jovanović je jedna od preostalih 15 srpskih porodica u Bresju, a tokom prošle godine oni su u svojoj štali zatekli naoružanog Albanca, koga su tu držali zatvorenog dok policija nije došla. Takođe do sada nepoznati počinioci su im na parceli zapalili preko dve hiljade bala sena.

Aleksandar Jovanović kaže da je njegova prodica gotovo svakodnevno izložena različitim pritiscima i da su čak i fizički napadani.

"Albanci žele da odemo iz ovog mesta. Na kraju ispašćemo da smo mi krivi zato što smo tu, jer da nismo, ne bi bilo problema”, kazao je Aleksandar.

Jovanovići su slučaj prijavili Kosovskoj policiji, koja je izvršila uviđaj.

UNS: RTK poziva na pogrom Srba

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije zatražili su danas od OEBS-a i međunarodnih misija na Kosovu da odmah zaustave medijsku histeriju i objavljivanje netačnih vesti kojima se optužuju Srbi za rušenje svojih grobalja. Zahtev je upućen i medijskim udruženjima, ambasadama u Prištini i Beogradu.

Javni servis Radio-televizija Kosova objavila je juče u centralnom dnevniku i na svom sajtu da su "određene bezbednosne strukture direktno uključene u organizovanje uništavanja srpskih grobalja u nekim delovima Kosova".

RTK se pozvao na neimenovane izvore u Kosovskoj informativnoj agenciji i naveo da takve srpske akcije "idu u pravcu uništavanja države Kosovo". Izvor iz kosovske informativne agencije rekao je za RTK da su Srbi to uradili “kao deo političkog scenarija Srbije da krivicu bace na Albance”.

"Ponavljanje scenarija iz 1981. godine sa rušenjem srpskih grobalja kada je to uradila sama Srbija kako bi krivicu prebacila na Albance je zločinački poduhvat u kome Albanci treba da budu vrlo svesni mračne pozadine pošto sada svi napori Srbije idu u pravcu uništavanja države Kosovo i izazivanja događanja koja su, bez svake sumnje, teška, neprihvatljiva i protiv albanske tradicije, kao što je rušenje srpskih grobalja na Kosovu", naglasio je izvor iz kosovske informativne agencije.

Srpska Žandarmerija uklonila je u nedelju iz centra Preševa nelegalno postavljen spomenik pripadnicima OVPMB, koju Beograd smatra terorističkom organizacijom. Nakon toga, na Kosovu je oskrnavljeno nekoliko srpskih grobalja, srušen spomenik partizanima u Vitini i pucano na spomenik deci ubijenoj u Goraždevcu.

UNS i DNKiM upozorili su da je takvo izveštavanje "direktno pozivanje na linč čitavog jednog naroda i usmeravanje nasilja sa grobalja, crkava i spomenika prema Srbima koji su ostali da žive ne Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju novinarskih udruženja.

Prema njihovoj oceni, takve neproverene vesti mogu poslužiti za izazivanje "novog pogroma i haosa, na isti način kao što je to RTK uradila 17. marta 2004. godine, kada je objavila lažnu vest da su Srbi u Ibar naterali albansku decu koja su stradala".

"I danas se Radio-televizija Kosova ponaša kao okidač koji može izazvati nasilje nesagledivih razmera", navodi se u saopštenju.

UNS i DNKiM apeluju na Srbe koji su u Upravnom odboru Radio-televizije Kosova, kao i na direktora RTK kanala na srpskom jeziku Žarka Joksimovića da hitno reaguju ili se povuku iz tih institucija.

Policija: Istraga u toku, pokrenuta dva postupka

Portparol Policije Kosova Arber Beka je u izjavi za Slobodnu Evropu rekao da su u regionalnoj direkciji u Prištini i Gnjilanu pokrenuta po dva postupka.

Policija istražuje oštećenje spomenika iz Drugog svetskog rata, i tim povodom privela je tri osobe, koje su nakon konsultacija sa tužiocem puštene.

Beka je dodao da je istraga u toku i u Klokotu gde je oštećeno 27 nadgrobnih spomenika.

Prema njegovim rečima u Prizrenu je takođe prijavljeno da je uništeno 38 nadgorbnih spomenika.

Policija Kosova je nakon tih incidenata pojačala sigurnosne mere oko srpskih verskih i kulturnih objekata.

Premijer Kosova Hašim Tači je danas doneo odluku da se iz sredstava budžeta Kosova izvrši saniranje svih oštećenih nadgrobnih spomenika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi incidenti na Kosovu: Albanci pucali na ženu, dva "molotovljeva koktela" bačena na srpsko domaćinstvo

Izvor: S media, 23.Jan.2013

Dvojica Albanaca iz sela Zablaća pucala su na ženu u selu Osojane na Kosovu. Ona tom prilikom nije povređena...Pucano je i ka zgradi opštine. U toku je uviđaj koji vrši policija, a u ovim trenucima je blokirana zgrada opštine...Nepoznate osobe bacile su na domaćinstvo braće Aleksandra i Nebojše...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.