Gađali Brejvika cipelom u sudu

Izvor: B92, 11.Maj.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gađali Brejvika cipelom u sudu

Oslo -- Rođak jednog od stradalih tinejdžera na ostrvu Utoja u Norveškoj, koje je ubio Andreas Brejvik, gađao je optuženog Brejvika cipelom u sudnici u Oslu.

"Ti si ubio mog brata, idi u pakao", vikao je mladić u sudnici i bacio na Brejvika cipelu, koja je pogodila njegovog advokata. Taj potez je dočekan aplauzom dela prisutnih, od kojih su neki uzvikivali "bravo", dok su ostali zaplakali, javile su agencije. Zbog tog incidenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suđenje Brejviku je nakratko bilo prekinuto.

Muškarac je posle incidenta ubrzo sproveden iz sudnice, u pratnji obezbeđenja suda.

Reč je o prvom takvom incidentu na suđenju Brejviku, koji je priznao da je 22. jula ubio 77 ljudi ispred sedišta norveške vlade u Oslu i na ostrvu Utoja, u Omladinskom kampu Laburističke partije.

Norveški ultradesničar, međutim, ne želi da snosi krivičnu odgovornost za ubistva, za koja i sam kaže da su bila okrutna, ali i "neophodna kako bi spasio zemlju od muslimanske invazije".

Cilj suđenja, koje bi trebalo da traje 10 nedelja, jeste da ustanovi da li je uračunljiv, s obzirom na to da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izveštaja s potpuno različitim nalazima.

Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci zaključe da je Brejvik mentalno oboleo, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rođak stradalog gađao Brejvika cipelom u sudu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Maj.2012

Rođak jednog od stradalih tinejdžera na ostrvu Utoja u Norveškoj, koje je ubio Andreas Brejvik, gađao je optuženog Brejvika cipelom u sudnici u Oslu. "Ti si ubio mog brata, idi u pakao", vikao je mladić u sudnici i bacio na Brejvika cipelu, koja je pogodila njegovog advokata. Deo prisutnih je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.