Evropa okovana snegom i ledom, haos u saobraćaju

Izvor: Politika, 18.Dec.2010, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa okovana snegom i ledom, haos u saobraćaju

Cela Evropa okovana je snegom i ledom, temperature ispod nula stepeni prouzrokovale su haos na putevima i železnici, a na najvećim međunarodnim aerodromima otkazane su stotine letova.

Na frankfurtskom aerodromu, koji ima najviše letova od svih evropskih aerodroma, otkazano je 400 od planiranih 1400 letova, dok su na londonskom Hitrou otkazani svi letovi do 17 časova.

Na amsterdamskom aerodromu Šiphol juče je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otkazano 250 letova, ali se nova otkazivanja najavljuju i za danas s obzirom na loše vremenske uslove.

U Holandiji su autoputevi okovani ledom, a zbog dva incidenta u tunelima, stvorene su kilometarske kolone automobila koji se ne pokreću, prenosi Rojters.

Situacija u Poljskoj je veoma teška, i u toj zemlji je ove zime već umrlo 93 ljudi od smrzavanja.

Ledeno vreme je izazvalo haos u železničkom saobraćaju, gde su putnici satima bili zarobljeni u vozovima bez grejanja.

Kako je javio Si-en-en i Severnu Irsku je pogodilo veliko snežno nevreme, za koje se procenjuje da je najveće u poslednjih 25 godina, a probleme dodatno stvara nestašica zaliha soli za posipanje puteva, dok se nove pošiljke očekuju tek sledeće nedelje.

Loše vreme je pogodilo i jug kontinta, pa je tako u Italiji stotine putnika ostalo zaglavljeno u vozu na ulazu u Firencu kada se voz zaglavio u nanosu snega.

Slična je situacija i u severnoj Grčkoj, uz granicu s Makedonijom gde je na autoputevima uvedena obavezna upotreba lanaca.

U Albaniji je došlo do kašnjenja trajekata na liniji Bari-Drač zbog lošeg vremena i nemirnog mora, a očekuje se da temperatura jedva pređe nulti podeljak.

Tanjug

objavljeno: 18.12.2010
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.