Euleks spreman na saradnju

Izvor: Politika, Tanjug, 16.Jul.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks spreman na saradnju

Milorad Veljović, direktor policije Srbije, tvrdi da je situacija na jugu centralne Srbije i dalje stabilna, a albanski lideri govore o represiji

Misija Euleksa je spremna da sarađuje sa vlastima Srbije, ako incidenti na jugu Srbije imaju bilo kakvu vezu sa Kosovom, izjavila je juče za „Politiku” Karin Limdal, portparol Euleks policije. Ona je dodala da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Euleks po tom pitanju imati blisku saradnju sa policijom Kosova.

– Dosad Euleks nije iz Beograda dobio nikakav formalni zahtev za saradnju na rasvetljavanju incidenata koji su se dogodili u Bujanovcu i Preševu. Jedini zahtev po tom pitanju dobijen je 9. jula, kada su dva srpska policajca napadnuta u Bujanovcu. Tada je usledio poziv vlasti Srbije koje su tražile da povećamo mere bezbednosti sa kosovske strane – kazala je Limdal za naš list.

Izjavu o Karin Limdal zatražili smo povodom izjave Milorada Veljovića, direktora policije Srbije, da policajci Kosovske policijske službe (KPS) švercuju oružje sa Kosova i Metohija na jug centralne Srbije. Sudeći po izjavi koju je našem listu dala portparol Euleks policije, ova međunarodna misija na Kosovu poslednje događaje na jugu Srbije vidi kao „incidente”, a ne kao terorističke napade, kako ih policija Srbije tretira.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović, izjavio je da postoje čvrsti dokazi da u prebacivanju oružja sa Kosmeta aktivno učestvuju pripadnici KPS-a. Veljović je rekao da MUP ima informacije o osobi koju povezuje sa podmetanjem eksploziva u Preševu. Komentarišući akciju zaplene naoružanja i eksplozivnih naprava, on je rekao da zabrinjava činjenica da su u tom ilegalnom poslu učestvovali pojedini aktivni pripadnici kosovske policije.

– Ono što zabrinjava i ono što policija kontroliše na neki način ukazuje da se intenzivno vršilo prebacivanje oružja sa teritorije Kosova u Srbiju i to u Preševo i Bujanovac. Mi smo došli do snimaka koji očito ukazuju da se vrši ilegalno prebacivanje, pre svega sa područja Gnjilana. To ukazuje na namere tih ljudi odnosno terorističkih grupa – kaže Veljović.

MUP će, kako je rekao Veljović, dostaviti Euleksu snimke na kojima se vidi krijumčarenje oružja sa Kosova u južni deo centralne Srbije. Veljović je ocenio da je situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti i pored dva napada na pripadnike policije i dalje stabilna.

Reagujući na ovu Veljovićevu izjavu, portparol KPS-a Besim Hoti, izjavio je juče za „Politiku”, da će policija Kosova preko Euleksa zatražiti od policije Srbije snimak krijumčarenja oružja, kako bi mogli da pokrenu istragu.

– Mi smo ove izjave videli u medijima i ministarstvo i KPS su spremni da istraže ove navode, zato smo i zatražili od Euleksa da od srpskih organa pribavi snimke i druge dokaze. Do sada još uvek ništa nismo dobili – kazao je Hoti.

Na pitanje o policajcu KPS-a Refiku Hodži koji je osumnjičen za šverc oružja iz Gnjilana u Preševo, Hoti je izjavio da ne zna da li je on pripadnik policije Kosova.

– Mi imamo 8.000 pripadnika i ne mogu da znam ime svakog od njih – kazao je Hoti za naš list.

U međuvremenu, pojačane mere bezbednosti na jugu Srbije uvedene posle poslednjih napada u Bujanovcu i Preševu, izgleda, ne odgovaraju lokalnim političkim liderima koji to vide kao represiju. Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, juče je uputio dopis ambasadama SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i misiji OEBS-a u kojem tvrdi da policija na jugu Srbije sprovodi represiju i najavljuje da će Albanci sa tog područja razmisliti o ulasku u Koordinaciono telo, „ukoliko se ta represija nastavi”.

U pismu Kamberi ocenjuje i da ministar policije Srbije Ivica Dačić, kroz ovakve policijske akcije, „polako uvodi vanredno stanje”. On je naveo da „poslednji nemili događaji u opštini Bujanovac izazivaju uznemirenje i strah celokupnog stanovništva”.

Nazivajući Dačića „arogantnim”, Kamberi ocenjuje da su izjave ministra policije „neodmerene” i da doprinose „stvaranju atmosfere straha, zebnje i nesigurnosti kod svakog stanovnika naše opštine”.

– Legitimni predstavnici građana u ovoj opštini iznova se protive svakom obliku nasilja – ističe Kamberi i ukazuje da vlada „svoju nespremnost ili nemoć da otkrije i razjasni brojne incidente” pokušava da prikrije stvaranjem privida o postojanju nekakvog „albanskog terorizma” – napisao je Kamberi.

Dušan Telesković

[objavljeno: 17/07/2009]
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.