Eksplozija i opsada zgrade, ko je napravio propust?

Izvor: B92, 27.Avg.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija i opsada zgrade, ko je napravio propust?

Za manje od 24 sata u Nišu i Beogradu dogodila su se dva incidenta.

Bomba pod automobilom u Nišu i višesatna opsada jednog novobeogradskog solitera otvaraju pitanje da li je u ovim slučajevima došlo do propusta nadležnih i kako to rešiti.

Ranjavanje tri osobe u eksploziji automobila bombe u Nišu. Pucnjava u bloku 45 pa opsada jednog od solitera u kome se krio osumnjičeni koji je išao po ovom kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pucao. Obračun niških kriminalnih grupa ali i pojedinačni slučaj na Novom Beogradu policija mora da shvati kao upozorenje.

“Ono što je problememaltično jeste da policija često različitim vežbama pokazuje da je ona spremnija nego ikada a dešavaju se obavi slučajevi koji plaše građane i dovode u pitanje efikasnost policije s obzriom na to da je trebalo više od 20 sati da policija pronađe izvršioca“, rekao je Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

“Nažalost tu imamo u Nišu slučajne prolaznike, deca žrtve koja nemaju apsolutno nikave veze. Beograd je opet drugi slučaj, zašto je trajala toliko sati opsada, policija je morala da bude obazriva, jer je ovo sitaucija u kojoj vi imate čoveka koji je šenlučio i pucao po ulici. Mogao je i tada da ubije nekoga, ušao je u zgradu gde je 90 stanova, mogao je da uzme taoce i zaista je policija morala da bude obazirva“, navela je novinarka “Blica“ Tamara Marković Subota.

Akteri ili mete krivičnih dela vrlo često su osobe koje imaju već policijski dosije pa je pitanje da li su se neki incidenti mogli sprečiti. Ipak, pored policije, kako kažu stručnjaci važno je i da ostali državni organi obave svoj deo posla.

“Tri stvari su potrebne kako bi se smirila cela ova situacija, da se nastave akcije pribavljanja nelegalnog oružja, preventivni rad policije kontakt poilicajci i jačanje koncepta policije u zajednici da građani imaju još više poverenja u policiju koja radi u njihovom komšliukulk“, dodao je Đorđević.

“Jedna čvršća primena zakona, ne stroži zakoni već črvšća primena zakona koji već poistoje jer uglavnom se sudske kazne izriču na tom svom minumumu znači retko kad se dobija maksimalna kazna. Pitanje je sada i koliko su zatvorske kazne preventivne ali su one u svakom slučaju dobre jer tog nekog nema na ulici neko vreme“, dodala je Marković Subota.

Kao dobar primer stručnjaci navode pilot projekat koji je za sada zaživeo u Kraljevu i Novom sadu. Novim zakonom o policiji pojačava se kriminalno obaveštajni rad i pokušavaju predvideti naeposebno važan kada su u pitanju ljudi sa one strane zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.