Dve osobe poginule u Narodnoj biblioteci; Uzrok - trovanje

Izvor: B92, 24.Avg.2018, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve osobe poginule u Narodnoj biblioteci; Uzrok - trovanje

Dve osobe preminule su danas u Narodnoj biblioteci u Beogradu, a MUP je potvrdio da su umrli zbog posledica gušenja.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah po dojavi izašli su na mesto nesreće sa pet vozila i 18 vatrogasaca spasilaca, a prilikom pretrage zgrade pronašli su dva muškarca u besvesnom stanju.

Muškarci su predati Hitnoj pomoći i nakon pokušaja reanimacije, konstatovana je smrt dvojice radnika jedne privatne firme, koji su najverovatnije radili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << probu sistema za gašenje požara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obezbeđuju teren dok se ne obavi uviđaj, a uzroci curenja gasa biće naknadno utvrđeni istragom.

Kako sa mesta zbivanja javlja reporter televizije O2, do incidenta je došlo u maloj prostoriji iz koje se upravlja protivpožarnim sistemom.

To je potvrdio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je rekao da su dvojica stradalih bili radnici firme koja je zadužena za servisiranje ovih sistema i da su bili u obilasku i kontroli.

On je naveo da eksplozije nije bilo, već se čulo šištanje gasa, kao i da je uzrok smrti najverovatnije trovanje.

U delu gde se nalazi ta prostorija bilo je dosta dima, ali je vrlo brzo izvršena evakuacija pa se niko u zgradi Biblioteke nije dodatno otrovao. Prema navodima medija, iz zgrade Narodne biblioteke evakuisano je više od 50 osoba.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, je rekao da je u pitanju bila vanredna kontrola, a da je privatna kompanija čiji su radnici stradali imala redovan ugovor sa Narodnom bibliotekom. On je podvukao da sada nije ugroženo ni samo zdanje, niti ljudi.

Rekao je i da ovaj, kao i dva nedavna incidenta u Zemunu i na Zvezdari, pokazuju da je protivpožarna policija bila u pravu kada je pre nekoliko meseci obišla veći broj objekata i zatvorila ih.

U međuvremenu, Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je duboko žaljenje zbog nesreće koja je odnela dva ljudska života prilikom provere protivpožarnog sistema u Narodnoj biblioteci Srbije.

"Očekujemo da nadležni organi utvrde sve bitne okolnosti koje su dovele do ovog neželjenog događaja. U tome će Ministarstvo i Narodna biblioteka pružiti svu potrebnu pomoć", saopšteno je iz tog ministarstva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.