Domaća javnost o diplomatskom incidentu na konferenciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaća javnost o diplomatskom incidentu na konferenciji

Povodom napete atmosfere na konferenciji za novinare srpskog i albanskog premijera oglasila se domaća javnost. Ministar Vulin gleda na incident kao na zloupotrebu gostoprimstva, dok analitičar Predrag Simić smatra da je propuštena prilika za poboljšanje odnosa dve države.

Vulin: Zloupotreba gostoprimstva

Ministar rada Aleksanadar Vulin izjavio je tokom danasnje posete Preševu da se Srbija pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kao dobar domaćin ali da premijer Albanije Edi Rama grubo prekršio diplomatski protokol.

„Država Srbija ne priznaje Kosovo, za nas ne postoji država koja se tako zove. Za nas je to teritorija pod upravom UN u skladu sa rezolucijom 1244. Dobar gost to mora da razume. Mi znamo kakvo je mišljenje albanske države, mi znamo kakvo je mišljenje gospodina Rame ali u Beogradu kada ste naš gost ne bi trebalo da se zloupotrebljava naše gostoprimstvo na taj način", rekao je Vulin.

Zamislite kada bi se Srbija tako ponašala kada je nekom gost i kada bi se naš premijer tako ponašao, zamislite da odemo u Tursku i da govorimo o Kipru - ne bi bilo u redu, dodao je Vulin.

On ponovio da se svi organi države Srbije trude da poseta prođe što bolje kako bi se pokazalo da odnosi na Balkanu mogu da budu mnogo bolji i da izađemo u susret svim željama gosta.

Simić: Rama nije odoleo nacionalističkim izazovima

Susret premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, je propuštena prilika za poboljšanje odnosa dveju zemalja, jer albanski premijer očito nije sposoban da odoli nacionalističkim izazovima, izjavio je danas poltiički analitičar Predrag Simić.

Simić je Ramin poziv Srbiji da prizna nezavisnost Kosova ocenio diplomatskim incidentom istakavši da je ponašanje albanskog premijera na zajedničkoj konferenciji za novinare prevazilšlo i očekivanja najvećih skeptika.

Bilo je, kaže, za očekivati da će albanski premijer, nakon incidenta sa dronom na utakmici Srbija-Albanija, pokušati da smiri situaciju i pokaže svoje državničko umeće.

"Posle ovoga, čini mi se da on ne deluje kao neko ko je sposoban da odoli tim nacionalističkim izazovima. S druge strane ne vidim na koji način bi se odnosi između Srba i Albanaca, koji su i pre ove posete bili na niskom nivou, gotovo na nuli, mogu oporaviti", naveo je Simić u izjavi za Tanjug.

"Smatram da je ovo bila prilika za jednu političku poruku da su Albanci na Balkanu u ovom trenutku sigurni, samouvereni, da Edi Rama dobija obeležja proalbanskog lidera, i Beograd je iz tog ugla bio idealno mesto za to", rekao je Simić.

Simić očekuje da će se ovaj incidnet albanskog predsednika na Zapadu tumačiti upravo onako kako je to Rama hteo.

"Možda će biti određenog većeg opreza, ail ne treba očekivati da će Zapad uopšte i reagovati na ove izjave albanskog premijera u Beogradu", zaključio je Simić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.