Doktoru Mujkanoviću prete sankcije

Izvor: Blic, 10.Sep.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktoru Mujkanoviću prete sankcije

Ni drugi dan posle incidenta u Domu zdravlja Otočac, u Hrvatskoj, gde je doktor Enes Mujkanović optužen da nije adekvatno zbrinuo Boška Ristića srpske nacionalnosti, juče nisu preduzete nikakve sankcije protiv lekara, koji je uz to izvređao na nacionalnoj osnovi ljude iz pratnje pacijenta. Ali Milorad Delić, načelnik opštine Vrhovine iz redova Samostalne demokratske stranke Srba (SDSS) koji je prisustvovao incidentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << , tvrdi da Mujkanović mora biti suspendovan i da „ovoga puta neće jeftino proći".

„O čitavom slučaju sa Jadrankom Kosor, premijerom Hrvatske, razgovarao je Slobodan Uzelac, potpredsednik Vlade, a obavešteni su i Evropska komisija i UNHCR. Istraga je pokrenuta i očekujemo sankcije protiv Mujkanovića", kaže Delić. On dodaje da su sada počeli da se javljaju i drugi pacijenti čiji je život ugrozio ovaj doktor.

Darko Milinoviæ, ministar zdravlja Hrvatske, rekao je da se sluèaj ispituje i da, ako se potvrdi da su tačni navodi da lekar nije zbrinuo pacijenta, za njega više neće biti mesta u hrvatskom zdravstvu. Zakletva obavezuje lekara da pruži lekarsku usluga svima, bez obzira na pol i veru, rekao je ministar Milinoviæ.

Doktor Mujkanović u izjavi za naš list demantuje da nije ukazao pomoć pacijentu, a za uvrede kaže da nisu bile upućene Ristiću, nego „četnicima iz Vrhovina” i da bi ih sve do jedne ponovio. „Ne kajem se i ne stidim. To su i zaslužili, jer oni i nisu ljudi nego štakori”, kaže Mujkanović i napominje da „pravi razliku između četnika i Srba”.

Lekar tvrdi da je Delić „kolovođa grupe koja radi na obnovi Srpske Krajine”, da je „narko-diler” i „nekadašnji član zemunskog klana” . Čitav njegov sukob s „četničkim strukturama”, objašnjava Mujkanović, potiče od pre četiri godine kada su, kako tvrdi, oni namestili ubistvo Josipa Čorka, mladića hrvatske nacionalnosti.

„Te noći bio sam dežuran i osporio sam da se radilo o saobraćajnoj nesreći. Nakon toga pokušali su da rade o glavi i meni, i mojoj porodici”, navodi doktor.

Komentarišući optužbe, Delić kaže da se „i policija smejala kad ih je čula”. „Policija je nedvosmisleno utvrdila da je smrt Čorka bila saobraćajna nesreća. Što se tiče navodnog obnavljanja četničkog pokreta, kao zvaničnik sam pod zakletvom da štitim ustavni poredak Hrvatske”, ističe Delić. Na tvrdnje da je bio u zemunskom klanu kaže da razmišlja da tuži doktora za klevetu. „Nisam nikad ni bio u Zemunu, ”, zaključuje zvaničnik SDSS.

Čeka se odluka Ministarstva zdravlja

Ivica Miletić, direktor Doma zdravlja Otočac, kaže za „Blic” da će eventualne sankcije protiv Mujkanovića moći da preduzme tek pošto o čitavom slučaju kažu svoje Ministarstvo zdravlja Hrvatske i policija. On navodi da je dobio izveštaj neurologa bolnice u Otočcu, gde je hospitalizovan Ristić, koji pokazuje da se ipak ne radi o moždanom udaru i da mu je „drago da je pacijentu bolje”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.