Direktorka škole: Za sprečavanje vršnjačkog nasilja potrebna saradnja roditelja

Izvor: juGmedia, 18.Okt.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka škole: Za sprečavanje vršnjačkog nasilja potrebna saradnja roditelja

Nakon pisanja juGmedie o tri incidenta koja su se dogodila u osnovnoj školi “Svetozar Marković” u toku minulih petnaest dana, oglasila se direktorka ove obrazovne ustanove Tamara Janković koja navodi da je “nasilničko ponašanje “apsoludno neprihvaćeno” i da školski Tim za bezbednost  razmatra svaki pojedinačan slučaj.

U saopštenju za javnost, koje je objavljeno na zvaničnom sajtu škole, direktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << kaže da je povodom nekoliko zabeleženih slučaja u poslednjoj nedelji u školi, u ponedeljak, 15.oktobra održana vanredna sednica Nastavničkog veća na kojoj je razmatrana disciplina učenika i mere koje će se preduzeti u narednom periodu.

Ništa u školi nije prepušteno slučaju, obaveštene su sve institucije od roditelja do Policijske uprave. Nije bilo propusta u postupanju i učinjeno je sve što je zakonska obaveza škole. Međutim, briga o deci se ne može svesti na “zakonske okvire” i “niz postupaka u proceduri”,  rad sa decom je mnogo više od toga. To su svakodnevni razgovori, svakodnevni kontakti sa roditeljima, jer je to jedini način da se deci pomogne da sve svoje dileme u odrastanju i sazrevanju prihvate i razumeju”, navodi se u saopštenju.

Direktorka naglašava da je za posao nastavnika od krucijalnog značaja saradnja sa roditeljima, koja, kako kaže, nažalost, ponekad izostaje.

S tim u vezi zakazani su roditeljski sastanci na kojima će biti predočeno da odgovornost za ponašanje svoje dece imaju oni i da su nastavnici i roditelji na istoj strani kada je vaspitavanje u pitanju-partneri, a ne suprotstavljene strane”, dodaje ona.

Agresivno ponašanje je, kako se zaključuje u saopštenju, sve češći oblik ponašanja pa ne čudi da je u porastu i kod dece. Za nasilje u školama najčešće su optuženi nastavnici koji se, zapravo, jedini suštinski bave ovim problemom. Međutim, nasilje kao oblik komunikacije u školi predstavlja posledicu, uzroci su u većini slučaja van časova i velikih i malih odmora. Novi Zakon sistema obrazovanja i vaspitanja školama je ponudio nove mere kažnjavanja, ali one kao takve mogu biti svrsishodne samo ako su u porodici prihvaćene kao kazne. Ukoliko učeniku smanjena ocena iz vladanja ne predstavlja kaznu, ona neće imati vaspitnu ulogu.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.