Desetine povređenih u Prištini

Izvor: B92, 12.Maj.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetine povređenih u Prištini

Priština -- KPS intervenisao suzavcem da bi razbila demonstracije pokreta "Samooopredeljenje" u Prištini. Povređeno više desetina demonstranata i policajaca.

Policija je, takođe privela nekoliko učesnika demonstracija kada su ponovo protestovali ispred zgrade kosovske vlade u Prištini.

Demonstranti su protestovali zbog razgovora šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića sa predstavnicima kosovskih institucija.Demonstranti su nakon toga, intervencijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije, rasterani.

Umesto tople dobrodošlice, ispred Vlade Kosova šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića dočekale su barikade od žardinjera i nezadovoljne pristalice opozicionog Pokreta samoopredeljenja.

Policija je ranije danas intervenisala suzavcem i rasturila grupu od nekoliko desetina demonstranata, koji su bacali kamenice, flaše i druge predmete, na zgradu kosovske vlade. Tokom nereda uništeno je i više vozila.

Policija je nakon toga reagovala, koristeći i suzavac da bi razbila grupu demonstranata koja je bila najratobornija.

Jedan od lidera "Samoopredeljenja" Gljauk Konjufca je rekao da se njegov pokret suprostavlja posetama beogradskih zvaničnika sve dok Srbija ne bude priznala nezavisnost Kosova.

"Organizovali smo akciju protiv Stefanovićeve posete, pošto ne želimo da se naše institucije upotrebe od onih koji šire antialbansku propagadnu i onih koji institucije Kosova proglašavaju institucijama Srbije", rekao je Konjufca.

Aktivisti Samoopredeljenja, među kojima je i vođa tog pokreta Aljbin Kurti, uzvikivali su na protestu "Ne pregovori, samo odlučivanje", "Dole Tačijeva vlada, dole Demokratska partija Kosova" i klicali su Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

Gađan Stefanovićev auto u Prištini

Prilikom izlaska iz Prištine, na automobil u kojem je bio šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je bačena kutija stiropora. Protesti su i ispred vlade.

Stiropor je bačen iz kamiona koji je bio parkiran pored puta, na izlasku iz Prištine ka Čaglavici.

Incident je potvrđen i u kosovskoj policiji, čija su vozila bila u pratnji automobila Stefanovića.

Prema navodima policije, izdat je nalog jedinicama na terenu da osoba koja je bacila stiropor sa kamiona i vlasnik tog vozila budu privedeni.

Stefanović, koji je po dolasku u Prištinu imao kraći razgovor u američkoj amabasadi, sa saradnicima je otišao u Laplje Selo, gde je razgovarao sa političkim predstavnicima tamošnjih Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.