Demonstranti poručili: „Pravdo počivaj u miru”

Izvor: RadioCity.rs, 14.Jul.2020, 23:38

Demonstranti poručili: „Pravdo počivaj u miru”

Zaogrnuti srpskom zastavom demonstarnti su uvikivali parole „Vučiću lopove, prodao si izbore” „Niš, Niš, budi se“ i „Izađite napolje”. Među okupljenim građanima, bilo je pretežno mladih ljudi koji su nosili transparente „Narod se pita” „Vučiću sedi dole, 1” i „Ako nas policija nas ubije policija da li smo umrli od korone?”
Koloni su se spontano pridruživali slučajni prolaznici poneseni enegrijom mase, dok su građani sa svojih terasa i prozora pružali >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << podršku okupljenima i aplaudirali im. Učenici ptotesta ističu da se pre par dana dogodio incident i da su ih sa prozora gađali jajima.
Razlozi demonstracija su različiti. Većina mladih nije želela da govori o svojim razlozima, jer su kako u istakli izgubili poverenje u medije, ipak oni imaju snažnu poruku: Niko od nas nije huligan, niti to želi da bude, mi nismo protiv policije, jedino što želimo je da promenimo nešto zato što smo omladina koja će sutradan da stvara porodicu, a koja nema ni sulove za to u ovoj zemlji.

Bilo je i onih koji su podelili svoje strahove i kao glavni razlog nezadovoljstva naveli problem nezaposlenosti, lošu ekonomsku situaciju i sistem školstva. Mladi odlaze zato što im je muka od jedne devalvacije svih mogućih vrednosti koje se u ovom društvu dešava, ako ste uspeli da ih čujete oni su upravo govorili o vrednostima u ovom društvu.
Bilo je onih koji su na ulice izašli zbog nepravde koji su doživeli. Jedna od učesnica skupa sa nama je podelila svoju priču o bolesnom suprugu kome ni grad ni država, kako je navela nisu izašli u susret i pružili pomoć u lečenju od teške bolesti. Jedino što jesu učinili, gorko je istakla, poslali su nam izvršitelje jer nismo mogli da isplatimo dug nastao zbog lečenja. Na ulicu je izašla da iskaže svoje nezadovoljstvo, ali i pošalje poruku i ukaže na socijalnu nepravdu.

Jedan od razloga koji je ljude izveo na ulice je i obavezna vakcinacija. Ovde sam jer sam majka i baka i jako mi bitno da sam vlasnik svog tela. Mene plaši činjenica prisilne vakcinacije, istakla je zabrinuta sugrađanka i dodala da nema ništa protiv vakcine, ali da želi da ima izbor.
Protestna šetnja se završila nešto ranije bez incidenata, sem ponekih provokacija, upućenih policiji „av, av”, na koje čuvari reda i mira nisu reagovali. Okupljeni su završili demonstaracije ipred Palate pravde gde su izveli mini performans i zapalili sveće „za pokoj duši pravdi” oprostivši se od nje rečima Čast ti i slava, počivaj u miru, Pravdo!
Nova protestna šetnja najavljena je za sredu u 19h časova, a mesto okupljanja je promenjeno. Umesto ispred Gradske skupštine demonstranti će se okupiti na Trgu kralja Milana Obrenovića.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.