DRAMA U PERSIJSKOM ZALIVU: Američki brodovi uplovili u iranske vode! Teheran najavio OŠTAR ODGOVOR

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2020, 17:59

DRAMA U PERSIJSKOM ZALIVU: Američki brodovi uplovili u iranske vode! Teheran najavio OŠTAR ODGOVOR

Iranska novinska agencija Tasnim citirala je komandanta mornarice Islamske revolucionarne garde (IRGC), admirala Alirezu Tangsirija, kako su američke akcije tokom prošlomesečnog incidenta u Zalivu pogoršale regionalnu sigurnost.

- Američki brodovi su ušli u područje naših mornaričkih vežbi uprkos činjenici da smo ranije najavili održavanje vežbi. Oni podrivaju sigurnost takvim koracima, zbog čega su dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naređenje da napuste to područje - naglasio je Tangsiri.

Izjava je usledila nakon što je iranski predsednik Hasan Rohani upozorio SAD da ne spremaju nikakve vojne poteze u Persijskom zalivu, ukazujući na istorijski značaj plovnog puta.

- Ovde je uvek bio Persijski zaliv i ostaće Persijski zaliv zauvek. SAD bi trebale da znaju da je naziv ovog zaliva Persijski, a ne Njujorški ili Vašingtonski zaliv. Sjedinjene Države trebale bi da prestanu da podstiču zaveru protiv Irana - rekao je Rohani na sastanku kabineta u Teheranu u sredu.

Takođe je naglasio da Iran godinama uspešno štiti plovni put i to će i dalje činiti.

Rohaniju je potvrdu dao i brigadni general Abolfazl Šekarči, portparol iranskih oružanih snaga, koji je upozorio da će Teheran, ukoliko se američke snage uključe u bilo kakve agresivne akcije protiv Irana ili njenog naroda, pružiti oštar odgovor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.