DESTABILIZUJETE VLASTITU DRŽAVU, KREĆETE OD INSTITUCIJA! Škola reagovala povodom navoda o nasilju nad devojčicom u Vrbasu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2023, 18:00

"DESTABILIZUJETE VLASTITU DRŽAVU, KREĆETE OD INSTITUCIJA!" Škola reagovala povodom navoda o nasilju nad devojčicom u Vrbasu

Pravu medijsku lavinu izazvao je tvit vezan za devojčicu iz Vrbasa sa kojom navodno niko ne želi da ide na maturu, jer je Romkinja.

Povodom ovog incidenta oglasila se i škola, iznoseći svoju verziju priče i činjenice vezane za ovaj događaj.

- Pravljenjem lažnih uzbuna, koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije, skupina nemoćnih i frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države, nastavlja udare >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i na institucije - navodi se.

- Udarajući na ono najdragocenije i najosetljiviju kategoriju društva, isti pokušavaju da sistem obrazovanja, koji u opštini Vrbas funkcioniše bez mrlje, poljuljaju i o njemu nametnu sliku koja u javnosti izaziva bes, strah i revolt roditelja, ali i čitave zajednice. Opština Vrbas je dosta pre tragičnih događaja u Srbiji formirala Koordinaciono telo za suzbijanje nasilja u školama i svoj posao obavlja odgovorno i pažljivo, u saradnji sa svim obrazovnim ustanovama na teritoriji naše opštine, pa tako i sa našom školom. S tim u vezi, želimo hronološki da rasvetlimo događaj koji je pokrenuo medijsku i polemiku na društvenim mrežama, a koji je nesumnjivo plasiran sa nedovoljno argumenata - dodaju.

- Naime, nakon evidentiranog nerezonskog istupa nekoliko učenika 03.05.2023. godine, i postojanja osnovane sumnje da je dete od strane drugara vređano i omalovažavano, škola je obavestila majku devojčice i roditelje ostalih učesnika događaja - kažu.

- Na sastanku održanom 04.05.2023. godine sa roditeljima, sastavljen je Zapisnik u kom je konstatovano postojanje neželjenog ponašanja. Majka devojčice, zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika, kao i njihovom reakcijom, nije želela da se problem produbljuje, jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi - navode.

Devojčici su u školu doneli bakarnu žicu da bi je ismevali jer je Romkinja, po fazonu vi skupljate bakar, pa evo da učestvujemo. Otac vozi kamion po Evropi, majka drzi cvećaru. I niko nece sa njom na maturu. I svi ćute. I tako učestvuju u nasilju. Je l ovo Srbija koju hoćemo???

— @Istorija&gastronomija (@DijanaV) May 21, 2023

- Istog dana, održan je i sastanak školskog Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Tim je doneo zaključak pojačanog vaspitnog rada i praćenja razvoja dalje situacije od strane odeljenskog strešine, a u saradnji sa zaposlenima u školi. Ako se slično ili isto ponovi, po prikupljenim informacijama i po potrebi će se preduzimati adekvatne, dalje mere. Nakon novinskih natpisa, majka je pozvana u školu i izjavila da devojčica više nema sličnih problema, kao i da sa istim drugarima sada funkcioniše bez problema. Zaključak škole je da se učenica druži sa svima iz odeljenja i da apsolutno nema tenzija. Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi, što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio - naglašava se.

- Napominjemo da je problem primetio odeljenski starešina i odmah reagovao. Pre toga, niko od nadležnih u školi nije imao saznanja o bilo kakvim problemima, kako od strane učeniice, tako ni od strane roditelja. Želimo da stavimo tačku na medijsku hajku na našu školu, koju u miru i slozi pohađaju naši učenici. Ne želimo zloupotrebu i političku demagogiju tamo gde je ne sme biti, a to su naše škole - navodi se.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.