Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković sa Ljajićem i Ugljaninom

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković je na sastancima sa Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom zatražio da se utvrde sve činjenice o incidentu u Novom Pazaru.

Situacija u Novom Pazaru posle incidenta koji se dogodio u subotu je mirna, ali političke stranke nastavljaju da se sukobljavaju. Premijer Srbije Mirko Cvetković razgovarao je sa ministrima i liderima dve najjače koalicije u Sandžaku Rasimom Ljajićem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Sulejmanom Ugljaninom. Cvetković je izjavio da je zabrinut zbog incidenta u Novom Pazaru.

Posle sastanka sa dvojicom ministara, premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je da je zabrinut zbog činjenice da je tokom incidenta došlo do primene sile, upotrebe vatrenog oružja i povređivanja građana i traži od policije da utvrdi sve činjenice i otkrije vinovnike remećenja javnog reda i mira.

SDP: Redifinisati odnose

Kako je za B92 rečeno, na večerašnjoj sednici predsedništva stranka Rasima Ljajića odlučila je da zatraži redefinisanje odnosa u vladajućoj koaliciji, a u slučaju da se koalicioni partneri ogluše o ovaj poziv, SDP bi mogao doneti odluku o izlasku iz vlade dok bi poslanici te stranke nastavili da podržavaju kabinet Mirka Cvetkovića.

SDP traži i smene čelnika policije u Novom Pazaru i poziva na smirivanje situacije u tom gradu.

Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića najavljuje da će zbog načina na koji je reagovala država u Novom Pazaru, na sednici Predsedništva stranke, preispitati svoje učešće u vladajućoj koaliciji.

Potpredsednik SDP-a Meho Omerović ponovio je da je Sulejman Ugljanin već godinama remetilački faktor u Sandžaku, a da je incidentom u subotu pokušao da se stavi iznad zakona.

"Da li su odluke gradskih organa u skladu sa zakonom ili nisu, to odlučuje sud, a ne gospodin Uglajnin. On nije sud i zato će SDP posle svega što se desilo, a obzirom na određene ljude iz Beograda, koji su radili u dogovoru sa Sulejmanom Ugljaninom, preispitati svoje učešće u okviru vladajuće koalicije", najavio je Omerović.

Sa druge strane, poslanik Bošnjačke liste za evropski sandžak Esad Džudžević zatražio je od lidera SDP-a Rasima Ljaljića da saopšti ime osobe koja je pucala tokom incidenta, pošto je nju, kako tvrdi, angažovala gradska uprava i da odgovori da li je to bio pokušaj ubistva Ugljanina.

"Adnan Ganić je predsednik mesnog Odbora SDA Sandžaka koji je te večeri bio tik uz Ugljanina. Možemo da pitamo Ljajića da li je to bio pokušaj organizovanog ubistva Sulejmana Ugljanina", pita se Džudžević.

U saopštenju posle sastanka premijera Cvetkovića sa ministrima Ljajićem i Ugljaninom potvrđeno je da je trenutna situacija u Novom Pazaru mirna i pod kontrolom.

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek uveren je da je situacija u gradu stabilna i pozvao predsednika Bošnjačke liste i ministra bez porfelja Sulejmana Ugljanina na dalje razgovore.

"Smatram da se svaki problem može rešiti dijalogom, te koristim još jednom priliku da pozovem Sulejmana Ugljanina da razgovaramo i prevaziđemo nastale probleme", navodi se u saopštenju gradonačelnika Đerleka.

Kako je rečeno agenciji Beta, predsednik Bošnjačke liste i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin spreman je da se odazove pozivu gradonačelnika Novog Pazara Mirsada Đerleka jer smatra da je razgovor neophodan u cilju smirivanja tenzija u tom gradu.

U kabinetu ministra agenciji Beta je rečeno da se Ugljanin nada da će sastanak biti održan "u što skorijem roku" i da će Đerlek u tom razgovoru "otkriti ime čoveka koji je pucao na članove Bošnjačke liste".

Ljajić: Nismo zadovoljni ponašanjem vlasti

Lider SDP-a Rasim Ljajić rekao je u intervjuu Politici da će ta stranka odlučivati o eventualnom izlasku iz Vlade Srbije jer nije zadovoljna ponašanjem vlasti prilikom poslednjih incidenata u Novom Pazaru.

"Želim da bude jasno da mi nemamo nameru da oborimo Vladu. Mi ne ucenjujemo. S druge strane, to ne isključuje mogućnost da izađemo iz Vlade i nastavimo da joj pružamo podršku u parlamentu za zakonske predloge za koje mislimo da su dobri", kazao je Ljajić za Politiku.

Ljajić, koji je ministar za rad i socijalnu politiku, ocenio je da se pokazalo da deo vlasti podržava rušilačke akcije lidera Bošnjačke liste i ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina.

Dinkić: Ljajić tolerantan

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da se nada da će biti rešen spor između ministara Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina.

Dinkić je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa predstavnicima sedam najvećih banaka u Srbiji, rekao da je Ljajić "poznat po svojoj toleranciji" i da ga je iznenadilo što je upravo on potegao pitanje izlaska iz Vlade.

"Činjenica da policija u Novom Pazaru nije intervenisala čak 33 minuta od početka sukoba, govori da Ugljanin za svoje poteze ima podršku određenih krugova u vladajućoj koaliciji", kazao je Ljajić.

On tvrdi da je policija reagovala tek kada je lično, pošto je već bilo očigledno da se snage reda neće umešati u sukob, telefonom pozvao ministra policije Ivicu Dačića.

"Ne krivimo ga, on čovek nije ni mogao da zna šta se u to vreme u Pazaru događalo. A tamo su bili minuti u pitanju da nekoliko ljudi bude praktično linčovano. Odmah pošto sam ga pozvao, policija je intervenisala", rekao je Ljajić.

On je kazao da je smena načelnika Policijske uprave u Novom Pazaru Dragana Terzića i njegovih saradnika "najmanje što SDP može da zahteva posle incidenata u subotu uveče".

Ljajić tvrdi da je osim policije u Novom Pazaru, Ugljanina u noći sukoba podržao "još najmanje jedan državni organ".

"Kako drugačije objasniti činjenicu da se u ponoć između subote i nedelje aktivirala Vladina Kancelarija za medije koja je pozivala novinare da im predloži da zovu Ugljanina i uzmu od njega izjavu", navodi Ljajić.

Lider SDP kaže da granica do koje će njegova stranka tolerisati ustupke koje vlast čini Ugljaninu "apsolutno postoji".

"Verovatno misle: Rasim je tolerantan, on neće da nam pravi probleme, a Ugljanin je lud, on može svašta da napravi, daj da njega smirimo. Ali ja kažem - ako smo tolerantni, to ne znači da smo budale", rekao je Ljajić.

DS i srpska lista optužili Ugljanina

Opštinski odbor Demokratske stranke Novog Pazara i Jedinstvena srpska lista danas su u odvojenim saopštenjima za sukob u tom gradu optužili Bošnjačku listu i njenog lidera Sulejmana Ugljanina i zatražili njegovu odgovornost.

DS i Jedinstvena srpska lista, koji, zajedno sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP), čine skupštinsku većinu u Novom Pazaru, ocenili su incident u kojem je jedno lice ranjeno kao atak pripadnika jedne političke opcije na gradsku imovinu, a ne sukob pojedinih političkih opcija.

Te stranke su ocenile i da policija u Novom Pazaru nije adekvatno reagovala u cilju sprečavanja napada na državnu imovinu, pozivajući pri tom građane da "ostanu prisebni".

Jedinstvena srpska lista, koju čine SRS, DSS, SPS i NS, ocenila je da, kao koalicioni partner u Skupštini Novog Pazara, predstavlja srpski narod i da će biti "faktor stabilnosti" u tom kraju Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Vlast stala iza Ugljanina

Izvor: Politika, 18.Jan.2009, 23:37

Novopazarska policija je reagovala tek pošto sam telefonom pozvao ministra Ivicu Dačića, tvrdi lider SDP-a ..Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića danas će na sednici Predsedništva stranke odlučiti o eventualnom izlasku iz Vlade premijera Mirka Cvetkovića, nezadovoljna ponašanjem vlasti...

Nastavak na Politika...

Prostorije Bošnjačke liste pod kontrolom policije

Izvor: Kurir, 19.Jan.2009

NOVI PAZAR, 19. januara (Tanjug) - Sporne prostorije, koje u Novom Pazaru koristi Bošnjačka lista za evropski Sandžak, a koje su bile povod najnovijeg sukoba ministara u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina, lidera te stranke, i Rasima Ljajića, koji je na čelu Sandžačke demokratske partije, pod kontrolom...

Nastavak na Kurir...

Polemika o situaciji u Novom Pazaru

Izvor: RTV Pink, 19.Jan.2009

. . . Prepodnevnu raspravu u Skupštini Srbije obeležila je polemika poslanika Sandžačko demokratske partije i Bošnjacke liste za evropski Sandžak o incidentima koji su se odigrali tokom vikenda u Novom Pazaru. .

Nastavak na RTV Pink...

Ugljanin zatražio hitan prijem kod Tadića

Izvor: 24sata, 19.Jan.2009

Na konferenciji za novinare u parlamentu, Džudžević je zatražio od lidera Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića i gradonačelnika Novog Pazara Mirsada Đerleka da saopšte ime osobe koja je za vikend pucala.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.