Tužilac: Postoji rasna komponenta u ranjavanju crnca koji je kucao na vrata pogrešne kuće

Izvor: VOA, 17.Apr.2023, 16:46

Tužilac: Postoji "rasna komponenta" u ranjavanju crnca koji je kucao na vrata pogrešne kuće

Belac star 84 godine iz Kanzas sitija optužen je za ranjavanje crnca tinejdžera koji je greškom pokucao na vrata njegove kuće u nameri da pokupi mlađu braću. Tužilac Zakari Tompson rekao je na konferenciji za novinare da postoji "rasna komponenta" u napadu Endrjua Lestera na 16-godišnjeg Ralfa Jarla. Ali, ništa u optužnici ne ukazuje na to da je napad rasno motivisan, rekao je Tompson. "Razumemo da je to frustrirajuće, ali vas uveravam da pravosudni sistem radi i da će nastaviti da radi", kaže tužilac. Tinejdžer je otpušen iz bolnice na kućno lečenje. Kako se odigrao incident? Jarl, nagrađivani đak i član državnog benda, trebalo je da pokupi dvojicu mlađe braće, kada se oko 10 sati uveče pojavio na vratima pogrešne kuće. Lester je prišao vratima i upucao Jarla u čelo, a potom još jednom u desnu ruku. Nije bilo nikakve verbalne razmene pre pucnjave, pokazuju zvanični dokumenti. Ali, pošto je ranjen, Jarl je počeo da beži, a Lester je za njim vikao "nemoj da dolaziš ovde". Kako se navodi, tinejdžer je kucao na mnoga vrata tražeći pomoć pre nego što je zaista i našao nekoga ko je pozvao policiju. Potpredsednica SAD Kamala Haris napisala je na Tviteru da nijedno dete ne treba da živi u strahu da će biti ranjeno zato što je kucalo na pogrešna vrata. "Moj suprug i ja se molimo zajedno sa porodicom Ralfa Jarla, dok se on bori za svoj život", napisala je potpredsednica SAD. Advokat Ben Kramp, koji je zastupao porodice Džordža Flojda, Ahmada Arberija i Brijane Tejlor, kaže da ga je porodica ranjenog dečaka angažovala. On je u saopštenju naveo da je predsednik SAD Džo Bajden telefonirao Jarlovoj porodici i da je rekao da se "moli za Ralfovo zdravlje i za pravdu". "Oružani napadi na nenaoružane crnce moraju da prestanu. Naša deca treba da se osećaju bezbedno, a ne kao meta", naveo je Kramp. Jarlovi prijatelji i porodica planiraju da održe protest u utorak uveče u Kanzas sitiju.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AFROAMERIKANAC (16) RANJEN VATRENIM ORUŽJEM Greškom ušao u pogrešnu kuću da pokupi mlađu braću, pa dobio metak u glavu

Izvor: Blic, 18.Apr.2023, 00:57

Nadležni u Kanzasu, u američkoj saveznoj državi Misuri, sprovode istragu o incidentu u kojem je muškarac upucao afroameričkog tinejdžera koji je greškom ušao u njegovu kuću da pokupi mlađu braću. Šefica policije Stejsi Grejvs rekla je da policija prikuplja dokaze da ih preda tužiocu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.