Cirkus u Potočarima: Srebreničani zviždali, psovali i gađali političare iz BiH

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jul.2012, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cirkus u Potočarima: Srebreničani zviždali, psovali i gađali političare iz BiH

Ovogodišnju ceremoniju u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice obeležio je incident kada je nekoliko hiljada okupljenih Srebreničana izviždalo političke predstavnike, a na načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića bačena je flaša.

Udruženja iz Srebrenice su ove godine odlučila da ne dozvole "isprazne političke govore jer je do sada komemorativni skup korišćen za političku demagogiju".

Grupa Srebreničana provalila je u "Crnu sobu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali je obezbeđenje komemoracije reagovalo i nije bilo posledica. Izviždani su predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, ministar spoljnih poslova BiH i predsednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Političarima su upućene ružne reči, a Duraković je zbog toga ušao i u verbalni konflikt sa nekoliko Srebreničana.

U Potočarima je danas održana komemoracija srebreničkim Bošnjacima nastradalim u julu 1995. godine. Ove godine pokopano je 520 novoidentifikovanih Bošnjaka, a do sada je sahranjeno ukupno 5.657 žrtava za koje vlasti u BiH veruju da su nastradale u Srebrenici 1995. godine.

Ove godine je na komemoraciji govorio rabin glavne njujorške sinagoge Artur Šnajer, koji je rekao da je "zločin počinjen u ime vere, najveći zločin počinjen u ime vere".

"Razmere ovog zločina moraju da se pamte, a ne poriču, jer istorijske činjenice ne mogu da se menjaju", rekao je Šnajer i istakao da saoseća sa građanima Podrinja jer je u holokaustu izgubio sve članove svoje porodice.

"Ipak, nisam se okrenuo ni protiv boga ni protiv ljudi. Ceo život sam posvetio izgradnji mostova među ljudima, u traganju za mirom i pravdom, a sve u spomen na moju porodicu i milione koji su ubijeni", kazao je njujorški rabin.

Rabin je pozvao da danas svi odluče "zbog svoje, naše dece da će graditi bolji i sigurniji svet kako njihova deca ne bi upoznala bol i gubitak koji mi poznajemo".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ukazao je da se "Bosna i Hercegovina može oporaviti i krenuti napred kroz stalnu potragu za pravdom i sistematsko dokumentovanje onog što se desilo u Srebrenici i na drugim mestima tokom sukoba".

Republički poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga i Đorđe Stojšić izrazili su danas ogorčenje jer ih je policija Srbije "oštro kontrolisala" na graničnom prelazu Ljubovija, na putu ka Srebrenici gde su danas bili na komemoraciji.

Dorđe Stojšić je rekao da su policajci Srbije na graničnom prelazu kontrolisali njihova dokumenta i automobil, naročito kada su saznali da putuju na komemoraciju u Potočare.

"Policajac nam je rekao: 'Izvini, druže, tako su nam naredili'", kazao je Stojšić.

Dodao je da su policajcima pokazali poslaničke legitimacije i lične karte, a Olena Papuga i diplomatski pasoš. Stojšić je rekao da su njih dvoje bili jedini poslanici Skupštine Srbije na komemoraciji u Potročarima.

"Imali smo potrebu da idemo u Potočare kao što bi svako iz Srbije trebalo da ima potrebu da ide tamo. Mislim da to ne treba da se posebno objašnjava. Išli smo ispred nas Vojvođana", rekao je Stojšić.

U znak sećanja na stradanje Bošnjaka u Srebrenici, danas je Dan žalosti u Federaciji BiH. Međutim, zbog nemogućnosti dogovora u državnom parlamentu, u BiH nije proglašen Dan žalosti na državnom nivou. Evropske zemlje ovaj dan obeležavaju kao Dan sećanja na genocid, u skladu s odlukom Evropskog parlamenta.

Za ubistva Bošnjaka iz Srebrenice u Haškom tribunalu sudi se generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Prema optužbi Haškog tribunala u Podrinju je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.