Cipelom na Brejvika

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipelom na Brejvika

Brat jedne od žrtava pokolja na ostrva Utoja tokom jučerašnjeg ročišta gađao optuženog cipelom, ali pogodio njegovog branioca

Specijalno za „Politiku”

Oslo – Prvi ozbiljniji incident na suđenju Andersu Beringu Brejviku (33), optuženom za pokolj na ostrvu Utoja i bombaški napad na sedište norveške vlade u kojima je ukupno stradalo 77 ljudi, dogodio se tokom jučerašnjeg ročišta kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << brat jedne od žrtava gađao optuženog cipelom uzvikujući „Ubico! idi u pakao”. Cipela, očigledno namenjena Brejviku, pogodila je njegovog branioca Vibeke Hejn Bara, a suđenje je nakratko prekinuto da bi sudsko obezbeđenje izvelo iz sudnice Brejvika i napadača.

Nekoliko minuta nakon što je policija završila sa iznošenjem obdukcionih nalaza o tome kako je Brejvik na Utoji likvidirao grupu od šest mladih aktivista Radničke partije, među kojima i sedamnaestogodišnjeg Hokona Odegorda, iz publike se iznenada digao jedan uplakan, vidno potresen mladić i uzviknuo: „Ubico! Ubico! ubio si mi brata”. Zatim je bacio cipelu prema Brejviku i njegovim advokatima.

„Nosi se u pakao”, nastavio je na engleskom i kroz suze da viče uzrujani mladić koga je obezbeđenje ubrzo izvelo iz sale. Preostali u sudnici broj 250, preživeli sa ostrva Utoja kao i rodbina i prijatelji ubijenih, ispratili su razbesnelog mladića aplauzom. Plakali su i vidno potreseni advokati oštećenih porodica. Iz sudnice je izveden i Brejvik koji je čitav incident propratio mirno se smeškajući.

Nakon epizode sa cipelom, u nastavku suđenja Brejvik je uputio upozorenje i molbu okupljenima u publici koji prate proces da „ukoliko žele da ga gađaju, da to čine dok on dolazi ili odlazi iz sudnice, a ne da gađaju njegove branioce”.

Kako je novinarima kasnije objasnila jedna od zastupnika oštećenih, advokat Karin Nortun, dvadesetogodišnji mladić koji je do tada mirno pratio proces, „eksplodirao je i spontano reagovao kada je na sudu detaljno opisano ubistvo njegovog sedamnaestogodišnjeg brata”. Duboko potresen i frustriran mladić prebačen je u hitnu pomoć, navode ovdašnji mediji.

„Lonac je proključao”, prenose utiske sa jučerašnjeg procesa ovdašnji mediji. Dan kada su eksplodirale emocije poredi se sa „ekspres loncem u kome se dugo kuvalo i koji je napokon proključao”. Cipela namenjena Brejviku bila je neka vrsta ventila za njegove prigušene emocije i žalost.

Nekoliko poslednjih dana na suđenju Brejviku je bilo prepuno emocija, tuge, suza, tragičnih, bolnih, potresnih svedočenja o stradanju tinejdžera, grčevitim pokušajima da se spasu sa ostrva. Sa druge strane, jecaje, uzdahe, suze u publici među preživelima i rodbini nastradalih, Brejvik je pratio ravnodušno i hladnokrvno, bez ikakvih grimasa i znakova emocija.

Očekuje se da proces traje 10 nedelja, a presuda da bude donesena krajem jula, upravo na godišnjicu pokolja na ostrvu i bombaškog napada u centru Osla.

Radovan Pavlović

objavljeno: 11/05/2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipelom na Brejvika: Ubico, idi u pakao

Izvor: RTV Pink, 11.Maj.2012

. . . Suđenje norveškom ekstremisti Andersu Beringu Brejviku danas je na kratko prekinuto pred sudom u Oslu, pošto je član porodice jedne od žrtava bacio cipelu na optuženog, uz povike: "Ubico, idi u pakao!" .

Nastavak na RTV Pink...

Posmatrač omeo suđenje Brejviku

Izvor: Danas, 11.Maj.2012

Suđenje Andersu Beringu Brejviku nakratko je prekinuo posmatrač koji je masovnog ubicu gađao cipelom i doviknuo mu da se „nosi dođavola“ pre nego što je udaljen iz sudnice, navode očevici.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.