Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Četnička propaganda" na suđenju Glavašu

ZAGREB - Na suđenju Branimiru Glavašu i šestorici saoptuženih za ratni zločin nad Srbima u Osijeku 1991. godine juče se desio incident kada je tokom čitanja izjave novinarke beogradske "Politike" Snežane Berić drugooptuženi Ivica Krnjak rekao da "ne može da sluša četničku propagandu", nakon čega je izbačen iz sudnice.
Suđenje Branimiru Glavašu i šestorici saoptuženih za ratni zločin nad Srbima u Osijeku 1991. godine nastavljeno je čitanjem izjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svedoka iz pređašnjeg postupka.
Dok je sudija Željko Horvatović čitao izjavu Berićeve, Krnjak je ustao, vičući da "to ne može da sluša, jer se na taj način širi četnička propaganda".
Sudija Horvatović ga je opomenuo da se smiri, ali je Krnjak nastavio da viče, pa je izbačen iz sudnice uz prijetnju da će, ukoliko ponovi incident, biti trajno udaljen sa suđenja.
Izjave svjedoka iz ranijeg postupka ponovno se čitaju, jer je suđenje sedmorici optuženih zbog proceduralnih razloga početkom novembra počelo ispočetka.
Snežana Berić: Srbi u Osijeku živeli u strahu
Čitanju izjave Berićeve prigovorio je prvooptuženi Glavaš koji je rekao da je njena izjava "najobičnija laž", i u slučaju da bude prihvaćena kao vjerodostojna, to će značiti "da je Hrvatska nastala na zločinačkom udruživanju".
Jedan od advokata Branko Šerić dodao je da sadržaj izjave predstavlja "govor mržnje na koji bi trebalo da reaguje i Državno tužilaštvo".
Berićeva je u izjavi navela da su Srbi u ratnom Osijeku živjeli u strahu. Ona je svjedočila i o nekadašnjem šefu osiječke policije Josipu Reihlu Kiru (ubijenom 1991. godine), za kojeg je rekla da je "bio dobar čovjek koji je smirivao tenzije u Osijeku i okolini".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.