Buššati: Incidenti ne doprinose saradnji

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buššati: Incidenti ne doprinose saradnji

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati ocenio je danas da su događaji pre, tokom i posle fudbalske utakmice Srbija-Albanija uneli nezdravu klimu u bilateralne odnose, što ne ide u prilog dobroj saradnji dve zemlje.

- Verujem da niko ne može da ima koristi od nasilja, provokacija, incidenata - rekao je Bušati za Tanjug.

- Ovaj region je puno stadao od ratova, etničkih čišćenja, obostranih optužbi. Više smo nego odlučni da otvorimo novo poglavlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnje sa Srbijom i drugim zemljama regiona - naglasio je šef albanske diplomatije u susret sastanku premijera Srbije i Albanije u novembru.

On je rekao da je članstvo u EU zajednički činilac za sve zemlje u regionu, zbog čega, kako je naglasio, više želi da priča o budućnosti ne, a ne o prošlosti.

Ipak, pozvao je srpsku Vladu da sve odgovorne - na stadionu i izvan njega - izvede pred lice pravde.

Kako je dodao, njegova zemlja je spremna za saradnju sa Srbijom i drugim zemljama.

- Sastanak između dva premijera je, van svake sumnje, pozitivan korak, poššto dijalog na visokom nivou stvara čvrste temelje za bilateralnu saradnju u mnogim oblastima. Ima nekoliko dogovora koja treba završiti i koji će podstaći bilateralnu saradnju - istakao je šef albanske diplomatije.

Ocenjujući odnose dve zemlje u poslednjih 20 godina, albanski ministar ukazuje da je susret dvojice premijera prvi susret u istoriji odnosa između dve države.

- Kao takav, on sam po sebi predstavlja novo poglavlje ili novi početak, u čijem fokusu će biti ono što dve zemlje treba da urade u buducnosti u korist bilateralne saradnje, mira i demokratske stabilnosti u regionu - naveo je albanski ministar.

Kako je dodao, kontekst u kojem se sastanak odvija - posle berlinske konferencije o Zapadnom Balkanu - svedoči o važnosti koju dve zemlje pridaju procesu približavanja regiona EU preko ekonomskih i infrastrukturnih projekata.

Bušati smatra da su odnosi Tirane i Beograda veoma važni u kontekstu jačanja regionalne saradnje i perspektive evropskih integracija, te da u tom smislu i svaki napredak i konkretizacija odnosa između Beograda i Prištine ide tome u prilog.

- Kosovo je sada regionalna, evropska i međunarodna realnost, koja ne deli Srbiju od Albanije, a još manje deli Srbiju od Zapada i njene evropske budućnosti - dodao je on.

Upitan da prokomentariše odnose Albanije i Kosova, imajući u vidu da Tirana podržava nezavisnost Kosova, a da, s druge strane, nijedna politička partija u Albaniji se zvanično ne zalaže za tzv. "veliku Albaniju", Bušati kaže: "Odnos Albanije i Kosova je uslovljen odnos jednog naroda, iste krvi, jezika i drugih zajedničkih atributa, koji, kao takav, predstavlja skup faktora koji je opredeljujući da za nas Kosovo bude stratešški saveznik".

Govoreći o trgovinskoj saradnji između dve zemlje, Bušati kaže da postoji pozitivna tradicija koja se nastavlja, ali da ima mnogo oblasti u kojima saradnja može biti daleko veća - od obrazovanje, kulture, nauke do sporta.

Upitan kako vidi region u narednih deset godina, Bušati podseća da su i Srbija i Albanija zemlje kandidati za EU, s tim što je Srbija dobila zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu, ali još nije počela taj proces.

- Albanija je dobila status zemlje kandidata za EU i radi na tome da dobije datum za početak pregovora. Nadam se i želim da posle deset godina ne samo naše zemlje, već sve zemlje regiona budu u EU - kaže Bušati.

Kako je dodao, Balkanu je potrebna Evropa u istoj meri koliko i Evropi Balkan.

Na činjenicu da je istorija često razdvajala dva naroda, ali i spajala, Bušati kaže:

"Evropska porodica, u koju se svi nadamo da ćemo ući, uči nas da držžave, nezavisno od starih i novih problema, moraju gledati u evropsku budućnost, kojoj jednog dana žele da doprinesu kao članice Unije."

 - Evropska perspektiva će povećati sličnosti između dve zemlje i uveren sam da će umanjiti postojeće razlike - istakao je Bušati.

On je dodao da postoji mnogo ideja za zajedničke infrastrukturne projekte na regionalnom nivou.

- Važžno je da radimo na njihovoj realizaciji, kao sto je učinjeno na berlinskoj konferenciji 28. augusta. Današšnji sastanak u Beogradu, iniciran od Evropske komisije, ima za cilj produbljivanje procesa koji je započet u Berlinu - zaključio je Bušati.
Pogledaj vesti o: Incident,   Fudbal

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bušati: Incidenti ne doprinose saradnji

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2014

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati ocenio je danas da su događaji pre, tokom i posle fudbalske utakmice Srbija - Albanija uneli nezdravu klimu u bilateralne odnose, što ne ide u prilog dobroj saradnji dve zemlje..."Verujem da niko ne može da ima koristi od nasilja, provokacija, incidenata",...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.