Brisel: Incidenti tokom antirasističkog protesta

Izvor: B92, 07.Jun.2020, 21:54

Brisel: Incidenti tokom antirasističkog protesta

Protest protiv policijske brutalnosti i rasizma je u Briselu u nedelju popodne okupio oko 10.000 građana.

Okupljanje je završeno incidentima, do kojih je došlo u opštini Matonge u kojoj većinom žive građani afričkog porekla.

Izlozi nekoliko prodavnica su razbijeni, a mediji javljaju da je došlo i do napada demonstranata na policijsko vozilo.

U smirivanju situacije učestvovali su policajci i konjanici, a koriščeni su i policijski helikopteri i vodeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << topovi.

Prethodno, tokom popodneva, oko 10.000 građana svih starosnih dobi i porekla okupilo se na trgu ispred Palate pravde u Briselu kako bi protestovali protiv policijske brutalnosti i rasizma uopšte.

U pitanju je prvi protest koji je u Briselu organizovan u cilju solidarnosti sa demonstracijama koje se širom sveta organiziju zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu.

Protesti u Briselu su u početku bili mirni, a većnina demonstranata je nosila zaštitne maske protvi kovid-19.

Demonstranti su nosili transparente ”Životi crnaca su važni”, ”Sklonite se sa nešeg vrata”, ”I tišina je zločin”, ”Svi smo deca ovog sveta”...

U jednom trenutku oni su se popeli na spomenik belgijskog kralja Leopolda II protestujući protiv zločina koji su počinjeni u Kongu tokom belgijske kolonizacije te afričke zemlje.

Demonstracije protiv rasizma održane su i u drugim gradovima Belgije.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.