Bogdanoviću zabranjena poseta Kosmetu

Izvor: Politika, 18.Avg.2010, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanoviću zabranjena poseta Kosmetu

BEOGRAD – Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je da je zabrana njegove posete pokrajini, koju su donele privremene institucije u Prištini, pokušaj da se demonstrira kvazidržavnost i da zato Euleks, u skladu sa svojim statusno neutralnim mandatom, mora da reaguje.

„Ja i moja porodica živimo na Kosmetu, odlazim i odlaziću, ukoliko se bilo kakav incident dogodi odgovornost je na Euleksu, koji mora da obezbedi posete pokrajini srpskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << političarima”, istakao je Bogdanović u pisanoj izjavi.

On smatra da Euleks mora da se zapita kakvu poruku tom zabranom privremene kosovske institucije šalju Srbima u pokrajini i da „istovremeno jasno kažu koliko još provokacija treba da se dogodi da bi međunarodna zajednica reagovala”.

Bogdanović je ocenio da je potez kosovskih vlasti još jedna u nizu političkih provokacija i jednostranih poteza, a da je ponašanje Prištine nedopustivo „i u njenom dobro poznatom maniru stalnog izazivanja tenzija, sukobljavanja i provokacija”.

„Krajnje je vreme da Euleks preduzme korake, spreči nerazumno ponašanje Prištine i jednom joj jasno stavi do znanja da je upravo ona uzrok i izvor svih tenzija”, konstatovao je Bogdanović.

On je podsetio da su njegovi odlasci i posete Kosovu uvek bili u funkciji mirnog rešavanja problema, apela na dijalog, kompromis i pomirenje albanskog i srpskog naroda, i zapitao kome i zašto smeta najavljena poseta Prilužju, gde je u četvrtak trebalo da otvori dečji vrtić.

„Očigledno Prištini ne odgovara to što se u srpskim sredinama gradi i stvaraju se bolji uslovi za život, ostanak i opstanak Srba”, ocenio je Bogdanović.

Fonet

objavljeno: 18/08/2010
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.