Bez dvojstva – Do čistih računa!

Izvor: BKTV News, 08.Nov.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dvojstva – Do čistih računa!

Subota nije daleko da bi se saznalo koliko je opasna i čime je motivisana afera prisluškivanja. Ili,  ni malo naivan incident na auto – putu sa kolonom automobila u kojoj je bio predsednik države.
Uočljive su, najmanje, tri stvari:
Prva, da se o prisluškivanju progovorilo javno tek kada je zatražen listing telefona prvog potpredsednika Vlade. U javnost je procurilo da službe znaju da je predsednik države prisluškivan >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i mesec ili dva pre toga; Druga, da se više govori o prisluškivanju, nego o incidentu na auto-putu. Pa čak ni da nije odmah, makar u kućnom pritvoru, stavljen onaj koji je pokušao da svojim džipom, slučajno ili namerno, pokušao da preseče kolonu pod pratnjom. Jer, to je incident koji bi se drugačije okončao da je prekršaj  učinio bilo koji običan gradjanin, i Treća, da „dežurni analitičari“ bacaju u javnost „kost sumnje“ kojom bi čitaoci ili gledao trebalo da se zabvaljaju, namečući  sumnja da se unutar Vlade nešto „krupno dešava“! Nekako u isto vreme, u velikoj Rusiji,predsednik Putin je smenio ministra vojske, ne što je dokazana njegova krivica, već da se ne bi „ometala istraga“. Objašnjenje je – da ne bi ometao istragu?! I verovatno da je to dobar način rešavanja odgovornosti za ono što se dogadja u sektoru koi pokriva neko od ministra. Ali, u nas je sada problem – premijer je i ministar policije, a prvi potpredsednik i ministar odbrane. Kako bi predsednik države mogao da postupi u tom slučaju?
Dakle, “afera prisluškivanja“ nije samo pitanje ko je koga, zašto i po čijem nagovoru prisluškivao, već da li je dobro i koliko nas svetska praksa uči da se neke funkcije ne spajaju. To posebno nije najbolje kada Vladu čine više stranaka koje medjusobno imaju zajednički interes da materijalizuju svoj brojčani položaj u parlamentu..
Ako želimo da se stavri rešavaju unutar sistema a ne ličnim angažovanjem najodgovornijih funkcionera, čini se da je, ipak, najbolji model ako su službe pod kontrolom, ali ne i personalnom upravom, onih koji  u Vladi „pokrivaju“ pojedine oblasti. Pogotovo službe zaštite, odbrane, unutrašnje borbe protiv neprijatelja i suočavanja sa jedinstvenom praksom u svetu da se medjusobno špijuniraju i najbliži saveznici?!
Dakle, postoje neke službe koje bi morale, posle toliko vremena, da se oslobode preakse da u javnim preduzećima, državnoj službi, uključujući diplomatiju, na čelnim mestima  samo ljudi sa „partijskim knjižicama“, već i vrsni profesionalci!
I kada je reč o svim tajnim, polutajnama, čak i javnim službama slušanja i borbe sa unutrašnjim neprijateljima i „spoljnim znatiželjnicima“, od uvek je postojao i sistem „nevidljive“ , ali prisutne medjusobne kontrole. I čovek koji je jedini stajao iznad svih je  šef države. Sada je u nas je šef države jedini koji je neposredno biran od naroda, ali i čovek koji se održao reč i napustio stranku koju je vodio na izborima!
Sve drugo, ostavlja prostora sumnjama i nagadjanjima od koje niko nema koristi. Najmanje oni koji su se udružili sa osniovnim ciljem da Srbiju ponovo učine ekonomski jakom, priznatom i cenjenom u svetu,a gradjane sa poslom i zaradam, koja će im obezbediti ne samo koru hleba, već i evropski standard.
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.