Automobil uleteo u kraljičinu povorku

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobil uleteo u kraljičinu povorku

Automobil uleteo u masu ljudi, koji su posmatrali svečanu povorku povodom holandskog nacionalnog praznika Kraljičinog dana, u kojoj su bili i kraljica Beatrisa i članovi njene porodice. Četvoro poginulo a 13 je povređeno.

U incidentu kada je jedan automobil uleteo u masu, koja je posmatrala svečanu povorku povodom holandskog nacionalnog praznika Kraljičinog dana, u kojoj su bili i kraljica Beatrisa i pripadnici kraljevske porodice, četiri osobe su poginule a 13 je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povređeno.

Petoro povređenih je u teškom stanju, saopštili su holandski zvaničnici.

Televizijski snimci pokazuju da je automobil, pošto je uleteo u masu u gradu Apeldornu, nastavio da se kreće velikom brzinom pre nego što se zaustavio udarivši u jedan kameni spomenik u centru grada, koji se nalazi oko 90 kilometara istočno od Amsterdama.

Automobil, marke "Suzuki", kojim je upravljao 38-godišnji Holanđanin, samo za nekoliko metara je promašio otvoreni autobus u kome su bili članovi kraljevske porodice. Niko od njih nije povređen.

Povređeni vozač automobila je uhapšen.

Javni tužilac Ludo Gosens je izjavio da za sada ništa ne ukazuje da je incident povezan sa terorizmom.

Vlada je otkazala sve preostale zvanične aktivnosti na tradicionalni praznik kada građani izlaze na ulice, jedu, piju i prodaju korišćene stvari.

Kraljičin dan je nacionalni praznik u Holandiji i zvanično se obeležava 30. aprila, iako je kraljica Beatrisa rođena 31. januara.

Naime, 30. aprila 1909. godine je rođena kraljica Julijana po čijem rođendanu se i obeležava praznik. Kraljica Julijana je vladala pre kraljice Beatrise od 6. septembra 1948. do 30. aprila 1980.

Holanđani tog dana prodaju stvari na uličnim prodajama, održavaju brojne koncerte i ulične performanse.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.