Apel na pomirenje i dijalog u regionu

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel na pomirenje i dijalog u regionu

Skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o Balkanu.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je večeras Rezoluciju o političkoj situaciji na Balkanu, u kojoj je pozvala sve zemlje regiona da teže pomirenju i da razvijaju dijalog, izjavio je šef delegacije srpskog parlamenta u PS SE Dragoljub Mićunović.

Mićunović je rekao da je Rezoluciju podržalo 68 parlamentaraca i precizirao da se taj dokument ne odnosi samo na Kosovo i Metohiju, već i na Bosnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i Hercegovinu, Albaniju...

On je naveo da je debata bila interesantna, kao i da su mnogi govornici podržali napore Srbije za mirno rešavanje probelema na Kosovu i Metohiji i protiv jednostranih odluka.

"Neki su i radikalnije govorili, poput Španaca, o tome šta je presedan priznanja nezavisnosti Kosova proizveo i sa kakvim problemima se sreće EU", rekao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, usvojeno je i nekoliko amandmana srpske delegacije koji su doprineli da Rezolucija bude "uravnoteženija".

Šef srpske delegacije je rekao da je predložio zakazivanje međunarodne konferencije po pitanju Kosova i Metohije, na kojoj bi pored Beograda i Prištine učestvovala EU, a pod pokroviteljstvom UN, koja bi trebalo da pruži prihvatljiva rešenja za sve o statusnim i drugim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju.

"Insistirtao sam i na pozitivnim kretanjima na Balkanu, da sve zemlje imaju demoktratske težnje da se reformišu u skladu sa evroposkim vrednostima i da države treba ohrabriti", napomenuo je Mićunović.

U delegaciji Skupštine Srbije su Nataša Vučković (ZES), Branko Ružić (SPS-JS), Željko Ivanji (URS), Miloš Aligrudić (DSS), Dragan Todorović (SRS), Bojan Kostreš (ZES), Nataša Jovanović (SRS), Mladen Grujić (NS), Miloš Jevtić (ZES), Vjerica Radeta (SRS) i Elvira Kovač (SVM).

PS SE je pre tri dana prihvatila da se dnevni red jesenjeg zasedanja, dopuni aktuelnom temom i da se razgovara o situaciji na Balkanu.

Na redovnom zasedanju PS SE u Strazburu koje je počelo 3. oktobra, između ostalog, raspravljalo se i o saradnji Saveta Evrope i novonastajućih demokratija u arapskom svetu, nacionalnoj suverenosti i državnosti u savremenom međunarodnom pravu, kao i o zloupotrebi državne tajne i nacionalne bezbednosti u slučajevima potrebe parlamentarne i sudske kontrole kršenja ljudskih prava.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.