Američki narednik poubijao saborce

Izvor: Glas javnosti, 13.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki narednik poubijao saborce

BAGDAD - Poludeli američki narednik poubijao je prekjuče petoro pripadnika oružanih snaga SAD u psihijatrijskoj klinici velike baze „Liberti“, u predgrađu Bagdada. Iz Pentagona je procurilo da sumanutom podoficiru to nije prvi „incident“ i da je zbog prethodnog bio razoružan, ali se u ponedeljak vratio s novim oružjem! Ovaj put je uhapšen, ali njegov identitet nije otkriven. Televizija ABC je, ne pozivajući se na izvor, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << javila da su dvoje ubijenih članovi kliničkog osoblja, a trojica ostalih vojnici u čekaonici za tretman.

Upozorenje s vrha

- Tragedija se desila na mestu na koje pojedinci dolaze po pomoć. To govori o potrebi da udvostručimo napore u suočavanju sa stresom - izjavio je admiral Majk Malen, načelnik združenog generalštaba. Vojska SAD se očigledno suočava sa sve većim brojem stresnih slučajeva među vojnicima u Iraku i Avganistanu, od kojih su mnogi u svojoj već trećoj ili četvrtoj borbenoj misiji. Istraživanja pokazuju da 15 odsto vojnika po povratku iz Iraka pati od emocionalnih problema.

Obama intervenisao

Predsednik SAD Barak Obama, koji je prošlog meseca bio u poseti jednoj drugoj bazi kod Bagdada, izjavio je da je „šokiran i duboko ožalošćen“. Obama je ubrzo održao sastanak s ministrom odbrane Robertom Gejtsom, posle čega je odlučno izjavio:

- Učiniću sve da se u potpunosti shvati šta je dovelo do te tragedije.

Međutim, u ponedeljak, u dva popodne, odigrao se novi krvavi incident koji iznova skreće pažnju na „stres i moral“ vojnika koji su u ratu više od šest godina, zaključuju zapadni mediji.

Informacije iz Pentagona

Napadi na saborce u Vijetnamu nisu bili neuobičajeni, ali se verovalo da ih u Iraku i Avganistanu nema, ili barem da su retki.

U vojnom saopštenju u Bagdadu je rečeno da, osim petorice ubijenih, niko više nije povređen, ali se u Vašingtonu nezvanično saznaje da je još jedna osoba ranjena.

U Pentagonu, takođe, kažu da je do pucnjave došlo na psihijatrijskoj klinici, centru u koji vojnici dolaze po pomoć u suočavanju sa stresovima ili ličnim problemima.

- U tom centru se narednik nešto posvađao, pa mu je oružje oduzeto, ali je kasnije ponovo dovezen u centar. Tada je imao neko drugo oružje - prenose agencije.

Ubica je, prema vojnom izvoru koji je insistirao na anonimnosti, bio redovan pacijent na klinici u Libertiju, ali se ne zna u kakvom je odnosu bio sa ubijenima.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.