Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Izvor: RTS, 28.Dec.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Povodom nedavnog, navodno etnički motivisanog incidenta u Sonti, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je danas u Ministarstvo inostranih poslova Republike Hrvatske gde je odbila da primi protestnu notu. 
Mira Nikolić je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

"Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikaciju kada su u njemu učestvovale osobe koje su iste nacionalne pripadnosti", navela je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj.
Ambasadorka Nikolić je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji. 
Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a Republike Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Srbiji. 
Ovakvi stavovi Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos, navodi Ministarstvo. 
"Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona", zaključuje Ministarstvo u saopštenju. 
U nedelju 24. decembra nešto posle ponoći, posle verbalnog konflikta, došlo je do tuče u Sonti u kojoj je učestvovalo više osoba. Pripadnici MUP-a u Somboru identifikovali su trojicu mladića koji su izazvali tuču.
Policijska uprava Sombor saopštila je potom da incident nije bio nacionalno motivisan, a da su izazivači tuče uhapšeni. 
Po nalogu nadležnog tužilaštva, krivična prijava u redovnom postupku biće podneta protiv jednog devetnaestogodišnjaka, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo lake telesne povrede, navodi se u saopštenju.
Protiv druge dvojice mladića biće podnete prekršajne prijave po osnovu Zakona o javnom redu i miru. 
Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je međutim napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti.
"Uložili smo protestnu notu, pozivamo Srbiju da zaštiti Hrvate koji žive u Srbiji", rekao je Plenković na početku poslednje sednice vlade u ovoj godini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasadorka Srbije odbila protestnu notu Hrvatske

Izvor: N1 televizija, 28.Dec.2017

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić izjavila je da motiv sukoba u vojvođanskom mestu Sonta nije bio nacionalna pripadnost i odbila je da povodom toga primi protestnu notu Hrvatske, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Aleksandar Vučić rekao je da je Hrvatska "izmislila"...

Nastavak na N1 televizija...

Ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu Hrvatske zbog incidenta u Sonti

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2017

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj odbila da primi protestnu notu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova zbog navodno etnčki motivisanog incidenta u vojvođanskom mestu Sonta i optužilo Zagreb da zloupotrebljava incident koji nema nikakve...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.