Alpinista preživeo odron na rođendan

Izvor: Večernje novosti, 23.Jul.2013, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinista preživeo odron na rođendan

MINIRANJE stena u zlatiborskom selu Donja Jablanica za izgradnju mini-hidrocentrale, alpinista Ivica Domanović, zamalo nije platio glavom i to na svoj rođendan. Na njega se u ponedeljak, oko 13 časova, sa visine od oko 30 metara, obrušila ogromna količina kamena, a pukom srećom, ovaj Užičanin prošao je samo sa posekotinama i tragovima udaraca po glavi i telu. Spasavanje sa nepristupačne litice na obali Rzava trajalo je duže od tri časa, a među Erama poznatog ljubitelja ekstremnih sportova >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << - spasla je predostrožnost - u trenutku incidenta bio je vezan sigurnosnim konopcem. Spasioci svedoče da je alpinista bušeći rupe na nepristupačnom mestu, da bi postavio dinamit, najverovatnije stao na kamen koji je pokrenuo odron, a zatim se survao 30 metara niz liticu. - Na sreću, bio je vezan, inače bi padao još stotinak metara do korita Rzava. Kada smo ga pronašli, noge su mu bile zatrpane kamenjem, bio je sav isečen i obliven krvlju - kažu čajetinski i užički vartogasci, oni su pritekli u pomoć odmah posle dojave da se incident dogodio. Vatrogasci su se uz pomoć konopaca spustili do alpiniste, ali je najveći problem predstavljalo izvlačenje povređenog sa litice koja je mogla ponovo da se odroni. - Umesto da ga izvlačimo gore, odlučili smo da Ivicu spustimo do korita reke, na nosilima. Nosili smo ga kroz reku, tražeći gde je voda plitka, gazili smo po klizavom kamenom dnu. Gde nije moglo kroz reku, probijali smo se kroz šiblje, i tako puna tri časa... Na kraju, stigli smo do mesta gde su ga kola hitne pomoći preuzela - kaže jedan od užičkih vatrogasaca. VRSTAN ALPINISTA IVICA Domanović se u užičkoj Opštoj bolnici oporavlja od povreda. U Donjoj Jablanici je radio za jednu firmu iz Čačka kojoj je poverena izgradnja mini-hidroelektrane. Među Erama, Domanović je poznat kao vrstan alpinista, a proteklog vikenda osvojio je četvrto mesto u skokovima u vodu sa Starog železničkog mosta, u svom gradu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Užički alpinista preživeo odron na rođendan

Izvor: Kurir, 24.Jul.2013, 07:06

Spaslo ga je što je bio vezan sigurnosnim užetom, inače bi ga odron nosio još stotinak metara, sve do korita reke Rzav!..UŽICE - Spasen!..Užičanin Ivica Domanović (30), poznati ljubitelj alpinizma i ekstremnih sprotova, preživeo je u ponedeljak, na svoj rođendan, odron stena u selu Donja Jablanica...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.