Albanci kamenovali vozila Euleksa u Prištini

Izvor: Blic, Beta, 25.Avg.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci kamenovali vozila Euleksa u Prištini

Tri kosovska policajca i jedan aktivista Pokreta Samoopredeljenje povređeni su u incidentu nastalom nakon što su aktivisti Pokreta počeli da demoliraju automobile misije EU na parkingu u Prištini.



U izjavi portparola policije Agrona Borovcija navodi se da su policajci intervenisali nakon što su pripadnici Pokreta Samoopredeljenje, koji su protestovali ispred sedišta Euleksa u Priština, počeli da bacaju kamenje i prevrću vozila Euleksa. Borovci je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je u incidentu oštećeno 28 vozila Euleksa, a da je priveden 21 aktivista.

Pokret Samoopredeljenje je istovremeno saopštio da je policija "upotrebila silu protiv aktivista Pokreta i da je jedan od aktivista povređen i smešten u Kliničkom centru u Prištini".

U saopštenju Samopredeljenje dodaje da je današnja akcija organizovana u "znak protesta zbog delovanja Euleksa, a posebno zbog najavljenog potpisivanja protokola misije EU i MUP-a Srbije" o saradnji u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala.

"Euleksov partner za saradnju je Srbija dok institucije Kosova ta misija tretira kao sredstvo za postizanje sopstvenih ciljeva", navodi se u saopštenju Pokreta.

Samopredeljenje je oštro kritikovalo i Policiju Kosova, ali i predsednika Fatmira Sejdiua i premijera Hašima Tačija. Saopštenje povodom incidenta izdao je i Euleks koji je osudio nasilne akcije Samoopredeljenja.

"Euleks snažno osuđuje vandalski čin u centru Prištine, gde su oštećena vozila misije EU", navodi se u saopštenju.

Misija EU je pohvalila "brzu i efikasnu" akciju Policije Kosova.

"Euleks podržava ideju o mirnom protestu kao važnom elementu u bilo kom demokratskom društvu, ali počiniti krivično delo ili štetu nije način kojim se doprinosi bilo kom protestu", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.