Izvor: Mondo, 18.Jun.2018, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanično: Zavisnost od igara je PSIHIČKI poremećaj

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je “Gaming disorder“ sad i zvanično mentalni poremećaj.

Poremećaj igranja igara“ je zdravstveni i mentalni poremećaj, objavila je Svetska zdravstvena organizacija. Da bi nekome bio dijagnostifikovan ovaj novi tip psihičkog poremećaja potrebno je da osoba, zbog igranja igara, zanemaruje svoje lične, društvene, porodične i druge potrebe i obaveze, i da se bez gejminga oseća izgubljeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nesigurno, da gubi kontrolu nad svakodnevnim životom i oseća bezizlazno.

Rešenje za sve koji su ZAVISNI od igrica

Prema uputstvu Svetske zdravstvene organizacije, da bi neka osoba bila podložna poremećaju igranja igara potrebno je da se pomenuti simptomi pojavljuju najmanje godinu dana u kontinuitetu, a među mogućim simptomima su još i poremećaj spavanja, zanemarivanje okoline, zanemarivanje jela i pića, kao i mnogih drugih svakodnevnih potreba i/ili aktivnosti.

U Srbiji se leče zavisnici od neta, igara, YouTuba

Svetska zdravstvena organizacija naglašava da je izuzetno važno da se zna da čak i višesatno provođenje vremena uz gejming apsolutno ne mora da znači da je ta osoba zavisna od video igranja i da pati od novoutvrđenog poremećaja i veruje da od ovog poremećaja, zapravo pati vrlo mali broj ljudi na svetu.

Širom sveta već postoje razne klinike za odvikavanje od igranja igara, iako je, kao što vidimo, ovaj poremećaj priznat tek sada. Neke od klinika postoje i kod nas.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.