Zločini nakon Oluje: Tužiteljstvo Hrvatske za sada odustaje od Sačića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Feb.2015, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločini nakon "Oluje": Tužiteljstvo Hrvatske za sada odustaje od Sačića

Državno odvjetništvo povuklo je optužnicu protiv drugog čovjeka specijalne policije u ratno vrijeme Željka Sačića i još jedne osobe zbog prikrivanja i neprocesuiranja ubojstva šest starijih srpskih civila u selu Grubori u Lici nekoliko tjedana nakon „Oluje“ i prikrivanja i neprocesuiranja paljenja nekoliko kuća u selu Ramljani dan kasnije. Ne odustajemo od slučaja, jer je riječ o predmetu od posebnog državnog interesa, kažu u Državnom odvjetništvu.

Loša optužnica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << sukob između dviju garnitura kadrova u Državnom odvjetništvu ili nešto treće? Državno odvjetništvo povuklo je optužnicu protiv Željka Sačića i Frane Drlje za ratne zločine protiv civilnog stanovništva s kraja kolovoza 1995 godine, ali – kako se radi o predmetu od posebnog državnog interesa – ne odustaju od slučaja. Glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

„Povlačenje optužnice ne znači da se odustalo od progona ili da je došlo do obustave. Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provest će određene dokaze potrebne kako bi se došlo do sljedeće državnoodvjetničke odluke o kojoj će javnost biti pravovaljano obaviještena.“

Umirovljenog policijskog generala Željka Sačića tereti se da je zataškavao i da nije sankcionirao ratni zločin od 25. kolovoza 1995 godine, kada su policijski specijalci u akciji čišćenja terena u selu Grubori u Lici ubili 6 starijih osoba srpske nacionalnosti, a u službenom izvještaju je lažno prikazano da su oni poginuli u sukobu sa zaostalim pripadnicima paravojske samoproglašene „Krajine“. Dan kasnije policijski specijalci zapalili su nekoliko kuća u nedalekom selu Ramljane, što se također tretira kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, i za to se također teretilo Sačića i Drlju. Zbog loše optužnicenovi je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan zatražio i dobio ostavku zagrebačke županijske državne odvjetnice Željke Pokupec, a Sačić u izjavi novinarima tvrdi da je sve to maslo donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, s kojim je Pokupec blisko surađivala.

„Apsolutno sam optimista. Zapravo, nema nikakvog činjeničnog ni pravnog supstrata za moj kazneni progon.“

I dok Sačić vjeruje da je priča sa ratnim zločinima za njega zauvijek završena, u nevladinoj udruzi Documenta uvjereni su da će Državno odvjetništvo podići protiv Sačića novu optužnicu. Oni podsjećaju da je na suđenju za ubojstva u Gruborima – iako su okrivljenici oslobođeni zbog nedostatka dokaza – sudsko vijeće nedvojbeno utvrdilo kako su počinitelji specijalni policajci. Za naš radio govori Eugen Jakovčić iz Documente.

„Ono je nedvojbeno utvrdilo da su zločine nad civilima u Gruborima počinili upravo pripadnici specijalne policije čiji zapovjednik je bio spomenuti Sačić, i neovisno o tome što u ovoj prvostupanjskoj odluci oni koje se tužilo za ovaj zločin nisu bili osuđeni.“

A da pokažemo na čemu Documenta temelji svoj stav, podsjetimo na dio obrazloženja presude što ga je 6. lipnja 2014. godine dao predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović.

„Radi se o brutalnim i hladnokrvnim ubojstvima. Radi se o tome da su ovi životi uništeni radi nečije samovolje i hira, a time je osramoćena i hrvatska država i – konačno – i svi mi. Osramoćena je elitna postrojba hrvatske policije koja je cijeli rat prošla čistih ruku i čista obraza, i onda ju je netko od njezinih članova bez razloga i bez vlastite savjesti sveo na onaj niski prizemni nivo srpskih dobrovoljačkih bandi koje su ovuda haračile dok nismo oslobodili domovinu. I to je sramota i to se nije smjelo dogoditi!“

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.