Trideset i četiri imena iz Srbije u Panamskim dokumentima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Maj.2016, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trideset i četiri imena iz Srbije u Panamskim dokumentima

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je zamašnu bazu dokumenata iz "Panamskih dokumenata".

U bazi podataka nalazi se gotovo 214.000 ofšor računa, a među njima i 34 pravna i fizička lica iz Srbije. U dostupnoj bazi vide se nazivi i adrese preduzeća, osoba sa njima povezanih, kao i imena fizičkih osoba.

Takođe, navedeno je da su podaci o tim adresama dobijeni u dva istraživačka poduhvata, "Panama papers" i "Offshore leaks".

Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << konzorcijum naglasio je da postoje potpuno legalni razlozi za korišćenje ofšor kompanija i da ne želi da implicira da su navedena pravna i fizička lica na bilo koji način prekršila zakon.

Međutim, "Panamskih dokumenata" pokazali su da se ofšor kompanije neretko koriste za utaju ili umanjivanje poreza, kao i skrivanje vlasništva kompanija.

Od početka aprila ove godine, otkriće "Panamskih dokumenata" dovelo je do otvaranja mnogobrojnih istraga u svetu, a kao posledica toga stigle su ostavke premijera Islanda i jednog španskog ministra.

Bojana Jovanović, zamenica urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), koji je sarađivao sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara u ovom projektu, za RSE kaže da ova imena zapravo i nisu nova – radi se samo o tome da je Konzorcijum dokumente koji su do sada samo njemu bili dostupni sada učinio dostupnim svima.

"Oni su samo na osnovu dokumenata pronašli vezu između Srbije i određenih kompanija i osoba i to su objavili, tako da je to javno dostupno za pretraživanje. Poslovanje posredstvom ofšora je legalno, ne radi se ni o kakvom krivičnom delu", ističe Jovanović, te dodaje:

"Međutim, ofšor kompanije se mogu koristiti za različite poslove koji mogu u krajnjoj liniji voditi do nekih krivičnih dela, kao što su pranje novca ili utaja poreza. Ofšor kompanije se često koriste i kako bi se sakrio stvarni vlasnik, tako da ih neretko koriste političari koji se, zapravo, kriju preko nekih osoba koje se predstavljaju kao vlasnici", kaže Jovanović i podseća da je pre mesec dana Poreska uprava najavila istragu, ali da do danas nema nikakve informacije o tome dokle je ta istraga stigla.

Naša sagovornica ne gaji velike nade u temeljniju istragu.

"Iz našeg ranijeg iskustva, kada smo pre šest meseci objavili priču o tome da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali kao direktor dve ofšor kompanije kupovao nekretnine u Bugarskoj, izostala je reakcija nadležnih institucija, tako da je moje mišljenje da ni u ovom slučaju nećemo imati nikakav epilog, u smislu postupanja nadležnih institucija", ocenjuje Bojana Jovanović.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.