SRPSKI EKSTREMISTI I DŽIHADISTI NAJVEĆA PRETNJA: Hrvatska tajna služba objavila izveštaj

Izvor: Telegraf.rs, 26.Jun.2016, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI EKSTREMISTI I DŽIHADISTI NAJVEĆA PRETNJA: Hrvatska tajna služba objavila izveštaj

Kada su se na ovogodišnjem Euro 2016 dogodila diverzija ekstremnih hrvatskih navijača, svi su se setili tajne službe, Bezbednosno-obaveštajne agencija (SOA). Pitali su se da li je odradila ovde svoj posao ili je zakazala.

Nisu zakazali, a njihova su saznanja, upozorenja i najave uzeli znatno ozbiljnije u nastavku takmičenja s ekstremistima više nije bilo. Ovo je tipični primer slabog razumevanja šta je posao tajne službe, jer javnost često misli da, ako služba nešto zna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da je ona dužna najavljeni problem i da reši.

SOA, međutim, prikuplja informacije kako o navijačima ekstremistima, tako i o “svemu drugom”, primera radi, korupciji unutar države, ali svoja saznanja prosleđuje drugim merodavnim institucijama, koja potom moraju da odrade svoj deo posla.

Kako bilo, ekstremni navijači našli su se u ovogodišnjem “Javnom izveštaju” SOA-e zavedeni pod “Ekstremizam”.

- Nasilje, ekstremistička retorika i simbolika kod dela navijača narušavaju sigurnosnu situaciju u RH i njen međunarodni ugled. Glavni počinioci su dobro organizovane ekstremističke frakcije unutar glavnih navijačkih skupina, koje sve učestalije deluju i izvan okvira sportskih događaja - stoji u izveštaju.

Fiti; AP/Tanjug

Bezbednosno-obaveštajna agencija je krovna hrvatska tajna služba, a već treću godinu zaredom javnosti predstavlja svoje “Javno izvešće”. U ovom, za 2016., SOA upozorava hrvatsku javnost da rastu sigurnosne pretnje, kao i broj “igrača” koji predstavljaju opasnost.

Problem je što ugrožene postaju nepredvidive, a vreme u kojem se moraju donositi odluke vezane za opasnosti postaje sve kraće. Kako je reč o globalnim pretnjama, SOA se sve jače povezuje s međunarodnim partnerima i sa službama 30-ak zemalja sarađuje u Protivterorističkoj skupini (CTG). U zadnje tri godine SOA je utrostručila broj informacija koje šalje u tela EU.

U izveštaju se zaključuje da je stanje sigurnosti u RH i dalje stabilno, ali zabrinjavaju sve složenije sigurnosne prilike u okruženju. Terorizam je rizik i za Hrvatsku.

Prvi put u izveštaju SOA kao problem vidi demografsko starenje stanovništva, kao i depopulaciju pojedinih područja zemlje, što ugrožava razvojnu perspektivu RH. U RH ima i levog i desnog ideološkog ekstremizma, no SOA ocenjuje da oni nemaju značajan potencijal za ugrožavanje sigurnosti. Zabrinjava ih, međutim, što je “iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma zaboravljeno među mlađom populacijom”.

Kada govore o migrantima i izbeglicama, potvrđeno je kako je taj talas poslužio i terorističkim organizacijama za prebacivanje svojih pripadnika u Evropu.

Navodi se kako u Hrvatskoj ima nekoliko desetina pristalica radikalnog tumačenja islama, od kojih većina nisu pobornici terorističkih metoda delovanja. Ipak, situacija jeste zabrinjavajuća, jer opasnost preti iz susedstva. Od 2012. oko 900 osoba s područja jugoistočne Europe otišlo je na područje sukoba u Siriju i Irak. Džihadisti uglavnom potiču iz BiH, Kosova, Srbije/Sandžaka, Makedonije i Albanije.

Foto: Profimedia/AFP

Među osobama koje su otišle u ratnu zonu ima i žene i dece. Postaju sigurnosni problem pri povratku, a SOA kaže da se u hravtsko susedstvo vratilo 300 džihadista. Trenutno se na teritoriju ISIL-a nalazi 6 osoba s državljanstvom RH, dok se jedna osoba vratila u državu u kojoj je pre živela.

To nije RH, jer ovde se radi o osobama koje imaju dvojno državljanstvo, a nisu etnički Hrvati. SOA navodi da se prvi put i RH našla pod pretnjom napada putem islamističkih internet stranica i video zapisa.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernji.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.